KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
szombat 17 március 2018
Választás 2018 - Jobbik: 43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból
OGY2018-Jobbik
Választás 2018 - Jobbik: 43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból

Budapest, 2018. március 17., szombat (MTI) - Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forint jutalmat lehetne adni 43 évig - hangsúlyozta a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés oktatásért is felelős kulturális bizottságának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Dúró Dóra azt mondta, hogy miközben olyan kulcságazatok, mint az oktatás és az egészségügy, sokszor filléres gondokkal küzdenek, "úgy tűnik, hogy vannak olyan miniszterei Magyarországnak, akik gond nélkül kezelnek akár ekkora összeget is". Ezzel Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter ügyére utalt.
A jobbikos politikus különböző példákat sorolt fel arra vonatkozóan, hogy mire lehetne menni az oktatásban 1300 milliárd forinttal. Közölte: ha összeadjuk a központi költségvetésben a Klebelsberg Központ, az egyetemek, a főiskolák és a szakképzési centrumok személyi juttatásait, "mindössze" 866 milliárdot kapunk.
Egy 1300 milliárdos keretből 20 ezer új tornatermet lehetne építeni Magyarországon, miközben a mindennapos testnevelés bevezetése óta, 5 év alatt csupán 21-et alakítottak ki.
Minden első osztályos 284 évig ingyenesen kezdhetné meg a tanulmányait, nemcsak a tankönyveket, hanem az összes tanszert és az egyéb költségeket is beleértve.
Az ország minden középiskolása 100 nyelvvizsgát tehetne le díjmentesen, az összes általános iskolás 1 hetes nyári táborát pedig 45 évig fedezhetnék - sorolta Dúró Dóra.
Szavai szerint ezeken a területeken nem történt érdemi előrelépés az elmúlt 8 évben, miközben 1300 milliárd forintból évtizedeken keresztül meg lehetne oldani az oktatás problémáját.
Úgy gondolják, hogy sokkal inkább erre és az egészségügyre kellene több pénzt fordítani, és az olyan politikusoknak, akik ekkora összegek kezeléséhez juthatnak hozzá, semmiképpen nem lenne szabad "ilyen ügyekbe" keveredniük - fogalmazott az ellenzéki képviselő.
Arra a kérdésre, hogy mi kerül majd szóba a Lehet Más a Politikával (LMP) folytatandó hétfői tárgyaláson, Dúró Dóra úgy felelt: a meghívó fél az LMP, így ők határozzák meg a tematikát. A Jobbik álláspontja továbbra sem változott: mind a 106 választókerületben önállóan szeretné megmérettetni magát.
Egy másik kérdésre nyomatékosította, hogy az LMP-vel való együttműködés is kizárólag a választás utánra szólhat, választási együttműködést továbbra sem akarnak kötni semelyik párttal. Egyfelől nem szeretnék cserbenhagyni a szimpatizánsaikat, akik nagy része nem szavazna át baloldali jelöltre, másfelől vannak olyan kibékíthetetlen értékrendi ellentétek az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik között, amelyek képtelenné teszik az együttműködést - jelentette ki.
Úgy vélekedett, hogy az ellenzéki térfélen kizárólag a Jobbiknál adott minden feltétel egy új kormány megalakításához. Az MSZP, a DK, az LMP nem tudna működőképes kabinetet felállítani - fűzte hozzá.
Leszögezte, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel semmiféle együttműködés nem képzelhető el.
Arra a felvetésre, hogy Rubi Gergely nyilatkozata szerint a háttérben alkuk jöttek létre, Dúró Dóra úgy reagált, nem szeretne foglalkozni az egykori jobbikos országgyűlési képviselő kijelentéseivel.
Egy újságíró érdeklődött Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere ügyében, aki a Magyar Nemzet állambiztonsági iratokon alapuló cikke értelmében "lelkes ügynök volt". Dúró Dóra azt hangoztatta, hogy Szita Károlynak azonnal le kellene mondania az összes közéleti tisztségéről. A Jobbik már sokszor benyújtotta arra vonatkozó törvényjavaslatát, hogy a kommunista rendszer vezetői ne lehessenek részesei a közéletnek, és a párt az ügynökmúlt teljes feltárását is lehetővé tette volna - idézte fel.
Úgy fogalmazott: a dokumentumok végérvényesen bebizonyították, hogy Szita Károly valóban ügynök volt. Az eset arra is rávilágít, miért akadályozta a Fidesz az elmúlt 8 évben, hogy nyilvánosságra kerüljenek a listák. A nagyobbik kormánypárt sok vezetője érintett volt az előző rezsim irányításában - jelentette ki.
Az, hogy 28 évvel a rendszerváltás után olyan ügy derül ki, mint Szita Károlyé, nem kampányfogás, hanem szégyen - vélekedett, megjegyezve: ha nyilvánosságra hozták volna az ügynöklistákat, már hamarabb tisztán lehetett volna látni. Szavai szerint eddig is köztudott volt, hogy a Fidesz együttműködik korábbi ügynökökkel, "az interneten fellelhető számos ilyen dokumentum".
Egy újságíró hivatkozott egy felmérésre, amely azt mutatta ki, hogy a magyarok alapvetően elutasítóak Oroszországgal szemben, a fideszes szavazók azonban inkább szimpatizálnak Vlagyimir Putyin elnökkel. Dúró Dóra úgy értékelt: ez nem csoda, hiszen a Fidesz az a párt, amely politikai kultúrájában egyre inkább az orosz modellt követi, "a demokrácia határait feszegető, diktatúrába át-átlépő hatalomgyakorlási módot választja". Rossznak nevezte az egyoldalú elköteleződést akár Oroszország, akár más nagyhatalom iránt.

Skrevet av: krajcso, 2018. március 17. szombat 15:33:35 | LAN_THEME_20

péntek 16 március 2018
Szabó Magda regényét viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház

Békéscsaba, 2018. március 16., péntek (MTI) - Szabó Magda születésének 100. évfordulójára emlékezik a Békéscsabai Jókai Színház az író Születésnap című regényének színpadra állításával. Az ősbemutató március 20-án lesz.

Bartus Gyula, a darab rendezője az MTI-nek elmondta, hogy Seregi Zoltán igazgató kérésének megfelelően amennyire tudtak, hűek maradtak a regényhez, ám annak számos mellékszálát Belinszki Zoltán dramaturggal közösen "lecsupaszították". Így kimaradt például a darabból egy plátói szerelem története, és fő szálként a főszereplő, Illés Bori karácsonyára koncentráltak.
A rendező elárulta, hogy kitalált egy kerettörténetet is, amely a regényben nem szerepel. A kétfelvonásos darab elején idős korában látjuk a történet "gonosz főszereplőjét", Bori barátnőjét, Auer Szilviát megtörten, hajléktalanként. Ez a szál a mű végén is visszatér, mintegy felvillantva egy alternatívát, egy eminens Szilviát. Arra próbáltunk ezzel utalni, hogy milyen sokat nyert volna a világ, ha a barátnő ilyen lett volna, és nem csapta volna be, nem lopta volna meg Borit - mondta Bartus Gyula.
A regény és a darab a felnőtté válásról, generációs ellentétekről szól, csonka családok jelennek meg benne, és egy napjainkra eltűnőben lévő világot, egy közösség összefogását is bemutatja - fogalmazott a rendező.
A 14. születésnapjára készülő Bori ugyanis attól reméli, hogy felnőttként tekintenek rá, ha megkapja a kirakatban meglátott kék ruhát és kék magas sarkú cipőt. Ám az édesanyját baleset éri, ekkor a fiatal lánynak észrevétlenül kell felnőtté válnia, beáll anyja helyett házmesterként dolgozni, befűt, pénzt keres, helyrehozza a hibáit. Apránként azt is megérti, hogy mások boldogsága néha fontosabb, mint az övé - magyarázta Bartus Gyula.
A regény a hatvanas években játszódik, és bár számos eleme időtlen, meghagyták a saját korában. A korszakot főként a jelmezekkel - amelyeket Sellei Gabi tervezett - és a zenével idézik meg - tette hozzá.
Az előadás technikai nehézségét az adja, hogy csaknem harmincan szerepelnek a darabban, sok másod- és harmadéves színitanházas diák. Az előadásban évszakváltás is történik, ami a jelmeztervező munkáját nehezítette meg. Ráadásul mintegy ötven, rövid jelenet van, ami komoly kihívást jelentett a színrevitelnél. Épp ezért az Egyed Zoltán által tervezett díszletek minimálisak, a forgószínpadon egy épülettöredék látszik, amelynek mindig más struktúrája érvényesül. Ablakok és ajtók sincsenek, ezzel is a letűnőben lévő korra igyekeztek utalni - mondta a rendező.
A próbák kezdetén Seregi Zoltán igazgató egyedülállónak nevezte, hogy ennyi diák nem egy vizsgadarabban, hanem egy bérletes produkcióban vegyen részt.
A főbb szerepeket Nádra Kitti, László Bernadett, Szojka Cinthia Daniella, Fehér Tímea, Nagy Erika, Tarsoly Krisztina, Jancsik Ferenc, Hodu József, valamint Csurulya Csongor és Nagy Éva vendégművészek játsszák.

Skrevet av: krajcso, 2018. március 16. péntek 23:17:42 | LAN_THEME_20

A lengyel szenátus elfogadta a Lengyelország és Magyarország EU-n belüli együttműködéséről szóló határozatot

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2018. március 16., péntek (MTI) - A lengyel szenátus elfogadta csütörtök éjjel a Lengyelország és Magyarország Európai Unión (EU) belüli együttműködéséről szóló határozatot, amelyben egyúttal kifejezi háláját a magyar Országgyűlés februári, Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatáért, és hasonló támogatásáról biztosítja Budapestet.

A magyar parlament február 20-án fogadta el azt a határozatot, amely felszólította a kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárás során.
A 100 fős lengyel felsőházban a dokumentum mellett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 48 jelenlévő szenátora szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) 22 jelenlévő szenátora, valamint 2 független honatya ellene.
A határozat a 7. cikk szerinti eljárást "a politikai nyomásgyakorlásra, valamint a tagállamok szuverenitásának korlátozására tett alaptalan és veszélyes, kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyben tett próbálkozásnak" nevezi.
A lengyel szenátus biztosítja "a magyar testvéreket afelől, hogy viszonozza a támogatásukat azon törekvéseikben, amelyek a szuverén, független és egyenlő, egymás hagyományát, kultúráját és különbözőségét tiszteletben tartó államok közösségeként felfogott Európai Unió építését célozzák".
A szavazást megelőző vitában a PiS egyik szenátora, Konstanty Radziwill úgy látta: Magyarország az egyetlen uniós tagállam, mely következetesen Lengyelország mellett áll ki.
Az Európai Bizottság tavaly decemberben megindította Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást a jogállamisági mechanizmus keretében. Az eljárás végső soron odavezethet, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződésből fakadó bizonyos jogait. A folyamat további szakaszába léptetéséhez minősített többség kell. Varsót a támogatásáról - Magyarország után - múlt héten Litvánia és Lettország is biztosította.
A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál úgy tudja, hogy Magyarország nyomán valószínűleg több más tagállam, köztük Észtország, Románia, Bulgária és Málta is kiáll Lengyelország mellett. Ezért több lengyelországi megfigyelő kizártnak tartja, hogy döntés szülessen a konkrét szankciókról, amelyeket az eljárás végén a tagállamoknak egyhangúan kellene támogatniuk.

Skrevet av: krajcso, 2018. március 16. péntek 23:17:08 | LAN_THEME_20

Szombattól kiemelten ellenőrzi a biztonsági övek használatát a rendőrség

Budapest, 2018. március 16., péntek (MTI) - A biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés és a bukósisak, tehát az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrök szombattól hétfőig egy országos akció keretében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

A fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) szervezésében hajtják végre - olvasható a közleményben.
Kiemelték, hogy a passzív biztonsági eszközök használati arányának növelésével csökkenteni lehet a balesetek halálos áldozatainak számát, valamint a sérülések súlyosságát.
Hozzátették, az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, továbbá a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.
A TISPOL Seatbelt európai szintű ellenőrzés során a TISPOL-tagállamok rendőri erői - köztük a magyar rendőrség is - a közlekedésbiztonsági helyzet javításáért és a közlekedők biztonságának szavatolásáért fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök használatát Európa közútjain.


Skrevet av: krajcso, 2018. március 16. péntek 23:15:45 | LAN_THEME_20

Nehéz évre számít a Gallicoop
Szarvas, 2018. március 14., szerda (MTI) - Nehéz évre, a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít a baromfifeldolgozó Gallicoop Zrt., ugyanis a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után, Európában pedig a lengyel dömpingáru nyomja le az árakat - mondta Erdélyi István elnök-vezérigazgató az MTI-nek.

Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárja a cég, miközben az árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken.
Az idei várható forgalomra negatívan hat, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel dömpingáru. Tavaly a lengyelek - a hivatalosan bejelentett adatok szerint - 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, aminek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára az európai piacon - tette hozzá.
Elmondta, hogy a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, ám egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben tudnak oda szállítani. Reményei szerint egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.
A külpiaci nehézségeket némileg ellensúlyozhatja az elnök-vezérigazgató szerint az, hogy a baromfihús áfájának 2017 eleji 27-ről 5 százalékra csökkentése mintegy 5 százalékkal növelte a hazai fogyasztást és fehérítette a gazdaságot.
Az értékesítés bővülését várja a cég az úgynevezett kényelmi termékek (szeletelt és kockázott pulykamell, paníráruk) arányának növelésétől. Szintén ellensúlyozhatja a negatív piaci hatásokat a halal módon, a muzulmán előírásoknak megfelelően tartott és vágott pulykák értékesítésének növelése - tette hozzá. Jelenleg kéthetente mintegy kétezer darab ilyen pulykát szállítanak Franciaországba.
A tervek megvalósulását segíti, hogy várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: nagyon nehéz Magyarországon képzett munkaerőt találni, egyre súlyosabban érzik a munkaerőhiányt a fizikai dolgozóknál is. A céghez nemrég Ukrajnából érkezett három, a baromfiiparban jártas dolgozó és a következő két hétben további harmincat várnak.
Szeptember elején új készresütő gép érkezik a Gallicoop panírüzemébe, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet - tette hozzá.
Erdélyi István szerint húsvétkor nem lesz hiány pulykából, mint mondta, ők 70-90 tonna pulykasonkát szállítanak a kereskedőkhöz. Úgy vélte, a kötözött sonkák piacán erős árverseny lesz.
A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. A társaság 39 országba, csaknem az összes európai államba szállít.
A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát, a cég vágóhídon 40 ezer tonna élősúlyt dolgoznak fel. A társaság dolgozóinak létszáma 1045.

Skrevet av: krajcso, 2018. március 16. péntek 23:14:17 | LAN_THEME_20

Az országos átlagnál jobban fejlődött Békés megye turizmusa

Gyula, 2018. március 7., szerda (MTI) - Tavaly minden idők legjobb évét zárta a magyarországi turizmus, Békés megye turisztikai mutatói az országos átlag felett nőttek az elmúlt hét évben - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerdán gyulai látogatása alkalmából.

Guller Zoltán kifejtette: 2017-ben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, a vendégéjszakák száma megközelítette a 30 milliót. Ez a 2010-es vendégéjszaka-adatokhoz képest 51 százalékos növekedést jelent. A szállásdíjbevételek tavaly 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115 százalékkal több a hét évvel korábbinál. A turizmus a GDP 10,5 százalékát adja, és közel 400 ezer embernek ad munkát - közölte. Elmondta, a KSH kereskedelmi szálláshelyadatai alapján Békés megyében tavaly 257 ezer vendég több mint 675 ezer vendégéjszakát töltött el. 2010-hez képest a vendégek száma megduplázódott, a vendégéjszakák száma közel 60 százalékkal, azaz az országos szint felett nőtt. Hozzátette, az átlagos tartózkodási idő itt 2,5 nap, ami szintén az országos átlag felett van. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele tavaly 3,7 milliárd forint volt a megyében, ami 162 százalékos emelkedés 2010-hez képest. Békés megyébe Romániából 230, Szerbiából és Szlovákiából 140, Csehországból 93 százalékkal több turista érkezik, mint hét éve. A megye turisztikai szempontból legfontosabb települései Gyula, Orosháza, Szarvas és Békéscsaba. Guller Zoltán elmondta, hogy a következő években csaknem 16 milliárd forint értékben várhatóak fejlesztések Békésben. Így például több mint 4 milliárd forintból valósul meg 2019 végére Békéscsabán a Munkácsy-negyed, 3 milliárdból fejlesztik a CsabaParkot, 1,5 milliárdot szánnak a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítására, 400 milliót a Körösön egy kajak-kenu túrahálózat kiépítésére, 300 milliót a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztésére, de megvalósul egyebek mellett a pusztaottlakai vadaspark, valamint a csorvási Szőttes Kúria felújítása is. Ősszel a kormány elé terjesztik, hogy a kiemelt turisztikai térségek közé kerüljön a Gyula-Békéscsaba-régió is, és előterjesztés készül a gyulai Szigeterőd-projektről - tette hozzá. Emellett Békléscsabán támogatják az Élővíz-csatorna belvárosi szakaszának rekonstrukcióját, forrást biztosítanak a térségben a marketingkommunikációra, ősszel elindul a fürdő- és szálláshely fejlesztési program. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere elmondta, 2010-ben 276 ezer, tavaly már 536 ezer vendégéjszakát regisztráltak Gyulán, az idegenforgalmi adóbevétel 2016-hoz képest 18 százalékkal 170 millió forintra nőtt. Hangsúlyozta, hogy a turizmus egy település jó hírnevét gyarapítja, emellett megélhetést nyújt a helyi vállalkozásoknak, és adóbevételt jelent a városnak. Úgy vélte, a kormányzat által támogatott gyulai turisztikai attrakciófejlesztések megtérülő, fenntartható, nyereséget termelő beruházásnak bizonyultak. Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint a turizmus a magyar gazdaság húzóágazatává kezd válni, amelyben nagy szerepe van annak, hogy "ma Magyarország biztonságos, nyugodt ország, ahová szívesen jönnek a turisták". Hozzátette, 2022-re az M44-es gyorsforgalmi úttal "véglegesen a helyére kerül" a térség megközelíthetősége, emellett szeretnék, ha fejlesztenék az idei irányuló vasúti közlekedést is.


Skrevet av: krajcso, 2018. március 16. péntek 23:13:27 | LAN_THEME_20

hétfő 08 január 2018
Illegális bevándorlás - 25 határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Szeged, 2018. január 8., hétfő (MTI) - 25 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint szombaton három, vasárnap 22 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások.
A március 28-tól hatályos jogszabályok alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőr az ország területén feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen itt tartózkodó külföldit, ha nem merült föl bűncselekmény elkövetésének gyanúja.
Az elmúlt héten az ország területén összesen 44 migránst tartóztattak föl, és kísértek vissza a rendőrök. A megelőző héten - december 25-től 31-ig - ez a szám 149 volt. A román és ukrán határszakaszon tíz migránst fogtak el az elmúlt héten - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Skrevet av: krajcso, 2018. január 08. hétfő 10:22:14 | LAN_THEME_20

Izrael palesztin kérésre visszaállítja a Gázai övezet korábbi mértékű áramellátását


Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2018. január 8., hétfő (MTI) - Izrael a Palesztin Hatóság kérésére hétfőn visszaállítja a Gázai övezet áramellátását a nyár előtti szintre - jelentette a katonai rádió hétfő reggel.

Az izraeli hatóságok szintén a palesztinok kérésére csökkentették június közepén a gázaiaknak juttatott áram mennyiségét, mert Mahmúd Abbász elnök ily módon próbált nyomást gyakorolni a Hamász iszlamista szervezet vezetőire.
A rádió közlése szerint Izrael ezentúl havonta mintegy százhúsz megawatt árammal többet ad át az enklávénak tizenöt millió sékel (mintegy 1125 millió forint) értékben, amely így mostantól naponta nyolc órára biztosítja a lakosság ellátását.
Június óta a csökkentések nyomán csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezetben élők, mert a Palesztin Hatóság az addigi negyvenről huszonöt millióra csökkentette a gázai áramszámlát, amit az Izrael által beszedett importvámokból fizet.
Októberben a Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezettel.
Izrael és a Hamász között nincs semmiféle hivatalos kapcsolat, de az izraeli elektromos művek szerelői ha szükséges, akkor a Hamász felügyelete alatt végeznek karbantartó munkálatokat az övezet területén.


Skrevet av: krajcso, 2018. január 08. hétfő 10:21:47 | LAN_THEME_20

Terrorizmus - Szakértő: új megoldásokat kell keresni a terrorizmus elleni harcban


Budapest, 2018. január 8., hétfő (MTI) - A nyugat-európai politikusok döntő része nem volt hajlandó szembenézni időben azzal, hogy a világ alapjaiban változott meg Nyugat-Európában, új megoldásokat kellene keresni a terrorizmus elleni harcban, és őszinte beszédre lenne szükség - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

Ennek eredményeit látjuk napjainkban, amikor Németország instabilitását figyeljük, ahol közel hat hónapja nem sikerült kormányt alakítani - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a politika mindössze szavakkal reagál a terrorizmus fenyegetésére, tettek helyett.
Szólt arról is, hogy az iszlám radikalizmus "kreativitása kimeríthetetlennek tűnik", a szolgálatoknak pedig újra kell értékelniük a terrorizmussal kapcsolatos megelőző munkát. Megjegyezte: arra is figyelemmel kell lenni, hogy az elkövetők a korábbinál sokkal gyorsabban radikalizálódnak és szélesebb fegyvertár van a kezükben, egy kés, kő vagy autó is a fegyverük lehet.
Mint mondta, nem minden migráns terrorista, de ha a beérkező egymillió migránsnak mindössze öt százaléka szimpatizál az iszlám radikalizmussal, az is ötvenezer embert jelent. A biztonsági szolgálatok Európában nem készültek fel az elmúlt évtizedek békekorszaka után az ilyen tömeges kihívásra. Hozzátette: önmagában a szolgálatok nem is alkalmasak arra, hogy tízezrével ellenőrizzenek embereket, ezért a kockázati tényezők számát kellene szűkíteni.
A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, hogy robbanás történt vasárnap egy metróállomás bejáratánál Stockholm egyik külvárosában és egy ember meghalt, elmondta: a svéd rendőrség ezt egyelőre nem minősítette terrortámadásnak. Közölte, ezek már mindennapos történetek Skandináviában, és azért nem kezelik terrorcselekményként, mert a kézigránátos támadások a szervezett bűnözői csoportokra jellemzőek, a fegyvert pedig akár a Balkánról vagy a volt szovjet tagköztársaságokból is be lehet szerezni.

Skrevet av: krajcso, 2018. január 08. hétfő 10:20:14 | LAN_THEME_20

Megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord hétfőre virradóra


Budapest, 2017. január 8., hétfő (MTI) - Hétfőre virradóra megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet fővárosi napi rekordja, de az országos nem - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint mostanáig 2001-ben volt a legenyhébb a január 7-ei hajnal a fővárosban. Akkor 6,9 Celsius-fokot mértek, most 7, 2 fokot regisztráltak Budapesten.
A télen megszokotthoz képest január első napjaiban inkább tavaszias volt az időjárás. Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt: a leghidegebb órákban 10 fok körüli értékeket mértek, vasárnap délután Mohácson 17,7 fokig melegedett fel a levegő.
A meteorológiai szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott előrejelzése szerint a következő napokban még marad a szokatlanul enyhe idő, azután fokozatos lehűlés várható, a hétvégén hó is lehet.


Skrevet av: krajcso, 2018. január 08. hétfő 10:19:42 | LAN_THEME_20

szombat 06 január 2018
Magyar imát is mondtak a római Szent Péter-székesegyházban vízkereszt ünnepén


Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Vatikánváros, 2018. január 6., szombat (MTI) - A mai emberiség életútját a napkeleti bölcsek Betlehembe vezető útjával hasonlította össze Ferenc pápa a római Szent Péter-székesegyházban vízkereszt ünnepén szombaton bemutatott szentmisén, amelyen számos nyelv mellett magyarul is fohászkodtak.

Ferenc pápa homíliájában azt mondta, hogy a három királyok azért vették észre a gyermek Jézushoz vezető csillagot, mert felemelték tekintetüket az égre.
"Életünkben gyakran megelégszünk azzal, amit magunk előtt találunk (...) a napkeleti bölcsek viszont ráéreztek arra, hogy az igazi élethez magas célkitűzés kell, amelyhez fel kell emelnünk a tekintetünket" - jelentette ki az egyházfő. Hozzátette, hogy a Jézushoz vezető csillag nem vakít és nem kábít el, mint a pénz, a karrier, a pillanatnyi dicsőség hullócsillaga.
A Szent Péter-székesegyházban bemutatott szentmisén többek között latinul, olaszul, filippínó, burmai, arámi és kínai nyelven imádkoztak. Magyarul Isten bölcsességéhez szólt a fohász, amelyet a szentszéki magyar nagykövetség diplomatája olvasott fel.
Ferenc pápa a Szent Péter téren délben mondott beszédében kijelentette, hogy a napkeleti bölcsek útkeresését az akkori időkben is sokak részéről közöny kísérte, a hatalmat képviselő Heródes pedig egyenesen félt a gyermek Jézustól.
A katolikus egyházfő a karácsonyt most ünneplő keleti egyházakat is köszöntötte.
Vízkereszt ünnepén a három király lóháton vonult be a Szent Péter térre: a Róma közelében fekvő városokból 1400 jelmezes elevenítette fel a napkeleti bölcsek útját római katonának, apostolnak vagy éppen reneszánsz dámának beöltözve. Közöttük több vízkereszti boszorkány, Befana is menetelt seprűvel a kezében. A Befana január hatodikán reggel hoz ajándékot az olasz gyerekeknek.
Vasárnap Ferenc pápa olasz és külföldi gyerekeket keresztel majd a Sixtus-kápolnában.
Vízkereszttel véget ér a téli szünet Olaszországban, a hétvégén több tízmillió olasz tér vissza a vakációról. Kiemelt biztonsági készültség van az olasz autósztrádákon, pályaudvarokon és repülőtereken, valamint a vásárlóutcákban és kereskedelmi központokban a most kezdődött akciós vásárlási szezon miatt. Róma belvárosát teljesen lezárták a járműforgalom előtt, a vízkereszti ünneplés helyszínének számító Navona térre csak fémdetektoros ellenőrzés után lehet belépni.

Skrevet av: krajcso, 2018. január 06. szombat 15:03:49 | LAN_THEME_20

péntek 05 január 2018
Január 6-án ünnepli a katolikus egyház Vízkereszt ünnepét


Budapest, 2018. január 5., péntek (MTI) - Január 6-án ünnepli a katolikus egyház vízkeresztet, azaz Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Alexandriai Szent Kelemen számolt be arról, hogy január 6-án már a gnosztikus Bazilidesz (2. század) követői megünnepelték Jézus keresztségét, mert azt vallották, hogy az ember Jézus csak a keresztségkor vált Isten Fiává. Az egyiptomiak a Nílus vize ünnepeként ismerték, mely szerint e napon merítettek a Nílus vizéből és megszentelték azt.
A 4. század elejétől kezdődően lett ez a nap liturgikus ünneppé és ennek szokása gyorsan elterjedt előbb keleten, majd nyugaton. A keresztények körében 312-325 között kezdett terjedni mint Jézus Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe.
A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően népszokások alakultak ki a századok során. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is.
Vízkeresztkor még egyszer meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, a fát tűzre teszik, csak egy ágacskát tűznek belőle a szentkép mögé a gonosz ellen. Délben és este még folyt a vendégeskedés, esti harangszó után pedig kezdődött a kántálás és a csillagjárás (misztériumjáték), amely a 16. századtól kezdve alakult ki. Az úgynevezett "csillagozás" (csillagének) vagy háromkirályjárás dramatikus játékában a bibliai királyokat megszemélyesítő alakok vonulnak fel, akiket - a betlehemezés mintájára - gyerekek személyesítették meg.
Vízkereszt azért is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka, amely a 15. századtól kialakult szokás. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti az otthonokat, megáldja a benne lakókat, dolgozókat. A házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 18. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűit jelenti: Christus Mansionem Benedicat ("Krisztus áldja meg e házat").

Skrevet av: krajcso, 2018. január 05. péntek 07:52:32 | LAN_THEME_20

péntek 29 december 2017Skrevet av: krajcso, 2017. december 29. péntek 13:12:31 | LAN_THEME_20

Balesetek
Szarvason, a Kazinczy Ferenc utca és a Zrínyi Miklós utca kereszteződésében 11 óra 30 perc körül egy személyautó nekiütközött egy másiknak. A balesetben az utóbbi jármű utasa könnyebben megsérült.

Baleset történt csütörtökön dél után Szarvason a Csabai út 17 környékén. A balesetben egy személyautó ütközött egy kerékpárossal. Érdeklődésünkre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette a hírt, majd hozzátette, hogy a balesetben a biciklis megsérült. A helyszínelés idejére félpályás útlezárás van érvényben, a forgalom rendőri irányítás mellett halad.

Szarvason, a Vágóhíd utca és a Szabadság út kereszteződésében 12 óra 15 perckor egy személygépkocsi nem adott elsőbbséget és elütött egy kerékpáros nőt, aki elesett és könnyű sérülést szenvedett.Skrevet av: krajcso, 2017. december 29. péntek 11:08:22 | LAN_THEME_20

szerda 27 december 2017
Az üzletek többsége visszaveszi a nem megfelelő ajándékokat egy felmérés szerint

Budapest, 2017. december 27., szerda (MTI) - Nem kötelezi jogszabály a kereskedőket a hibátlan termékek cseréjére vagy vételárának visszatérítésére, de az üzletek többsége bizonyos feltételekkel önként visszaveszi a nem megfelelő ajándékokat - derül ki abból a kutatásból, amit 50 hazai üzletláncnál végzett a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) megbízásából a CP Contact.

Az idei felmérés szerint a vizsgált 50-ből 30 kereskedelmi cég a nyugta meglétekor a használatba nem vett terméket visszafogadja, vételárát pedig visszafizeti. További öt helyen az üzletvezető dönt arról, hogy pénzt ad vissza vagy a levásárlást engedélyezi.
A pénz visszafizetésénél egyértelmű szektorális trendek vannak a vizsgálat szerint: a ruházati áruházak, a hiper- és szupermarketek, valamint bizonyos feltételekkel a barkács- és parfümboltok is általában visszatérítik a visszaadott árú ellenértékét, a könyvesboltok viszont a pénzvisszakérés lehetőségét nem biztosítják a vásárlóknak.
A pénzt visszafizető üzletláncok több mint fele körülbelül egy hónapnyi időn belül nyitott erre a gesztusra, de nagyok az eltérések. A levásárlási lehetőségnél a szórás 2 nap és 3 év között alakul, a többség 30 napot biztosít. További lehetőség a cserére a vásárlási utalvány, ami általában még hosszabb, akár többéves gondolkodási időt is ad a vásárlóknak.
A felmérésből az is kiderült, hogy írásbeli hirdetmény híján a vásárló a nem hibás termékek visszavételi feltételeiről gyakran csak telefonos vagy személyes ügyfélszolgálati tájékoztatást kap a kereskedőktől. A témában csak az üzletek 20 százaléka ad eligazítást webes felületén, a többi legfeljebb az online vásárlásra vonatkozó tudnivalókat rögzíti, illetve csak idegen nyelven érhető el.
A FOME felhívta a figyelmet, hogy bár önkéntes alapon folyik a hibátlan termékek visszavétele, a vállalt és közzétett feltételeknek eleget kell tenniük az üzleteknek, attól eltérni egyedi elbírálás alapján kizárólag pozitív irányba lehet.
A fogyasztóvédők egyesülete kitért arra is: egyértelmű a helyzete annak, aki katalógus- vagy webáruházban, esetleg árubemutató keretében vásárolt, a törvény szerint nekik a vásárlástól 14 napon belül joguk van elállni, és ebben az esetben a vételárat is vissza kell kapniuk.

Skrevet av: krajcso, 2017. december 27. szerda 08:20:10 | LAN_THEME_20

Jogszabályváltozások - Öt százalékra csökken az internet áfája jövőre


Budapest, 2017. december 27., szerda (MTI) - Januártól tovább, 18 százalékról 5 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája.

A 13 százalékpontos csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.
Az internet áfája első lépésben az idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy korábbi konferencián kiemelte: a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak. Hangsúlyozta: Magyarországon az áfacsökkentés és az alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 35 százalékkal csökken az internet-előfizetés ára.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt közölte az MTI-vel: fokozott figyelemmel vizsgálják majd a csökkenő internet-áfakulccsal kapcsolatos szabályok betartását is, mint minden, az előfizetők széles körét érintő, átfogó módosítást.

Skrevet av: krajcso, 2017. december 27. szerda 08:19:36 | LAN_THEME_20

Magyar Iparszövetség: a bérek növelésére kell fordítani az adócsökkentésből maradó forrást


Budapest, 2017. december 27., szerda (MTI) - A Magyar Iparszövetség (OKISZ) arra biztatja tagságát, hogy a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum kötelező emelésén túl 2018-ban a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből megmaradó részt is a bérek növelésére fordítsák, és ne a vállalati megtakarítási lehetőséget lássák benne.

A munkaadói érdekképviselet ügyvezető elnöke, Vadász György az MTI-nek elmondta, szükségesnek tartják a bérfelzárkóztatást a kisvállalkozói szektorban is, mert a versenyképességben a bérezés egyre jelentősebb tétel, ezért azt ajánlják, hogy keressék meg a bérfejlesztés további lehetőségét a vállalkozók.
Kifejtette: Magyarországon a nemzetközi nagyvállalatoknál dolgozók bére magasabb a kkv-szektorban alkalmazottakénál, és a nagyvállalatok így is versenyképesebbek. A Magyar Iparszövetséghez tartozó 1800 vállalkozás 60 ezer munkavállalót foglalkoztat, a tagsági körben erőteljesen van jelen a családi vállalkozói háttér, ők nehezen tudják kigazdálkodni a bérfejlesztés fedezetét.
Vadász György szerint az elmúlt három évben Magyarország jelentős lépést tett a bérfelzárkóztatás területén, de még mindig van tennivaló. Munkáltatói érdekképviseletként arra hívják fel a figyelmet, hogy bár mindenkinek érdeke a jövedelmező termelés, ugyanakkor az élesedő verseny és az alacsony jövedelemtermelő képesség nehezen teszi lehetővé a közterhek kigazdálkodását.
A Magyar Iparszövetség támogatja azt az állami akaratot, hogy Magyarországon növelni kell a vásárlóerőt, meg kell teremteni a jó szakemberek itthon tartásának feltételeit - mondta Vadász György, aki szerint erre lehetőséget ad az uniós források gazdaságfejlesztési felhasználása. Az érdekképviselet ügyvezető elnöke bízik abban, hogy 2018-ban az uniós pályázatok megvalósítása felgyorsul, vállalkozói bevétel teremtődik, így a 2018. év a gazdasági növekedés, a bérfejlesztés, a kkv-szektor versenyképessége javításának esztendeje lesz.

Skrevet av: krajcso, 2017. december 27. szerda 08:18:46 | LAN_THEME_20

szombat 23 december 2017
Wass Albert: Magyar karácsony az égben

Wass Albert:
Magyar karácsony az égben

Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit.

Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy szétosszák azok között, akiknek szólnak. Ezek a soha nem hiábavaló, de mindig beteljesülő imádságok a mennyek lakóinak ajándékai a földi emberek számára. Így ünnepelnek odafönt karácsonyt azok, akik közülünk eltávoztak, tudja azt mindenki.

De ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt.

Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt.

Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá.

Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán!

Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. „Pro libertate”, suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar „Mennyből az angyal…” De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót.

Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől.

Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamenynyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba.

Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. „Hát te minek bújtál oda?” – kérdezte tőle mosolyogva. „Restellem magamat” – vallotta be a szeplős. – „Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa.” „Oh, hát te voltál az!” – nevetett az Úr. „Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor?” „Katika a nevem s Budapestről jöttem – felelte a vézna, szeplős kicsi angyal – november negyedikén, Uram.

Néhány pillanatig mély-mély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. „Isten hozott, Katika” – mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. „Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek?” „Küldtem, Uram” – felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. „Aztán mit küldtél?” – kíváncsiskodott az Úr Jézus. „Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek?” A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. „Nem imádságot küldtem” – vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. „Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen?” „Kenyeret” – felelte szepegve Katika. „Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is” – tette hozzá bizalmasan. „S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már…”

Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok pisszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból.

Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. „Jól tetted, Katika”, mondta halkan s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, „sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret.”

Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. „Ne sírj, nagymama!” – kiáltotta hangos, csengő angyalka-hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész mennyországot – „Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig!”

Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött!

Skrevet av: krajcso, 2017. december 23. szombat 21:33:37 | LAN_THEME_20

csütörtök 21 december 2017
FIFA-világranglista - Magyarország továbbra is 53.


Budapest/Zürich, 2017. december 21., csütörtök (MTI) - Magyarország továbbra is az 53. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján.

A rangsor első harminc helyén nem történt változás, azaz az élmezőnyben továbbra is Németország, Brazília, Portugália a sorrend.

FIFA-ranglista (zárójelben az előző helyezés):
----------------------------------------------
1. ( 1.) Németország 1602 pont
2. ( 2.) Brazília 1483
3. ( 3.) Portugália 1358
4. ( 4.) Argentína 1348
5. ( 5.) Belgium 1325
6. ( 6.) Spanyolország 1231
7. ( 7.) Lengyelország 1209
8. ( 8.) Svájc 1190
9. ( 9.) Franciaország 1183
10. (10.) Chile 1162
11. (11.) Peru 1128
12. (12.) Dánia 1099
13. (13.) Kolumbia 1078
14. (14.) Olaszország 1052
15. (15.) Anglia 1047
...53. (53.) MAGYARORSZÁG 630


Skrevet av: krajcso, 2017. december 21. csütörtök 10:51:42 | LAN_THEME_20

Őrizetbe vette a rendőrség a szerepi mérgezés gyanúsítottját


Debrecen, 2017. december 21., csütörtök (MTI) - Őrizetbe vette a rendőrség a szerepi mérgezés gyanúsítottját - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Dobó Dénes tudatta: a gyanú szerint a férfi Debrecen-Nagycserén állította elő azt a mérgező italt, amelytől többen kórházba kerültek. A 47 éves férfi az italokat ismerőseinek adta el, akik szintén értékesítették azokat.
A hét elején 21-en kerültek kórházba Szerepről metilalkohol-mérgezés gyanújával.
N. Sándort a rendőrség őrizetbe vette, és indítványozta előzetes letartóztatását.


Skrevet av: krajcso, 2017. december 21. csütörtök 10:51:01 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 44 45 46


Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}