KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
szerda 10 október 2018
Új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a békéscsabai Munkácsy múzeum


Békéscsaba, 2018. október 9., kedd (MTI) - Mintegy 200 négyzetméter új kiállító- és közösségi térrel gyarapodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bővítése azt mutatta, hogy a város lakossága értéknek tekinti az elmúlt évszázadokban felhalmozott kulturális örökségét - fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki átadta a Békéscsaba Munkácsy Mihály Múzeum új kiállító- és közösségi terét kedden, Békéscsabán.
Krucsainé Herter Anikó elmondta: a kormányzat úgy tekint a vidéki kulturális intézményekre, múzeumokra, könyvtárakra és színházakra, hogy azok az általános műveltség terei, közvetítői és a tradíciók megőrzői. A beruházás az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg.
Hozzátette: a múzeum már nyert további 14 millió forintot a tervezett állandó Munkácsy-kiállítás megvalósítására, s jó eséllyel számíthat a következő esztendőben is hasonló nagyságú támogatásra. Az új állandó kiállítás 2019 decemberében nyílhat meg.
Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy a múzeum fejlesztése része a városban zajló nagyívű beruházásoknak, amelyek a Munkácsy-negyed kialakítását célozzák. A több milliárd forintos beruházások során rendbe hozzák a szomszédos Széchenyi-ligetet, a közeli Körös-part sétányát, illetve a szintén közeli Kossuth tér egy részét is.
Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere arról szólt, hogy a múzeum öt év ezelőtt került az önkormányzat irányítása alá.
Andó György, az intézmény igazgatója azt emelte ki, hogy a múzeum központi egysége eddig két különálló épületben működött. A beruházás eredményeként összekötötték az 1914-ben átadott múzeumi műemlék épületet és az 1970-ben felépített társasház alagsorában kialakított múzeumi részt.
A fejlesztéssel 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi térrel gazdagodott a múzeum. Az új térben lehetőség lesz különböző szakmai rendezvények, konferenciák lebonyolítására és időszakos kiállítások megrendezésre.
Az igazgató is szólt a tervezett új, Munkácsyról szóló állandó kiállításról. Mint mondta, az új kiállítás a város koronaékszere lesz, ha megnyitja kapuit a következő esztendő végén.
Az intézmény jelenleg 10 saját tulajdonú és további 5 kölcsönzött Munkácsy-képpel rendelkezik, valamint 576 relikviát is őriz, így Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

Skrevet av: krajcso, 2018. október 10. szerda 06:17:53 | LAN_THEME_20

Idősbarát önkormányzat díjat kapott Szarvas

Budapest, 2018. október 9., kedd (MTI) - Egy nemzet akkor lehet erős, ha a társadalom minden korcsoportjára odafigyel - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Pesti Vigadóban, az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a nemzet jövőjét a fiatalok, a következő generációk jelentik, de "a jövő az idők méhében fogant meg". Kiemelte, a fiatalokat fel kell készíteni a jövőre, és ebben az idősek pótolhatatlanok. A nemzetnek oda kell figyelnie az idősebb emberek bölcs és megfontolt iránymutatására. Ez nemcsak kötelesség, hanem - a történelem tanulsága szerint - sokszor a túlélés záloga is - jegyezte meg a miniszer. Kásler Miklós azt mondta, a család a nagyszülők köré épül, ők jelentik ugyanis a család szívét. A nemzet egészsége érdekében pedig oda kell figyelni a szívre - tette hozzá. Megköszönte az időseknek, hogy egész életüket a nemzet fenntartására tették fel, példát mutattak kitartásból, szorgalomból, szeretetből tiszteletből, alázatból és továbbörökítik a nemzeti identitást. Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott, a rendezvényen azokat díjazzák, akik nemcsak azt a minimumot teszik meg, amit elvárnak tőlük, hanem azon túl is teljesítenek. Mint mondta, a családbarát ország számára azt jelenti, hogy több generáció tud együtt élni békében, biztonságban és egymást segítve. Kitért arra is, a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásra jogosultak idén ismét nyugdíjprémiumot kapnak, amelynek összege akár 18 ezer forint is lehet. A prémiumot azért adják, mert szeretnék, ha a gazdaság javuló teljesítményéből a nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásra jogosultak is minél többet éreznének - tette hozzá. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt mondta: korábban természetes volt, hogy az idősebbeknek van több tapasztalata, a technológia azonban "elszáguldott mellettük", és a fiatalok már jobban értenek a technikai eszközökhöz. Vigyázni kell azonban, hogy az emberi érték ne halványuljon el, hiszen az emberi kapcsolatok kialakításához szükséges tapasztalattal az idősek rendelkeznek, és a jövő csak akkor lehet az ifjaké, ha ezt átadják nekik - hangsúlyozta az államtitkár.
Pogácsás Tibor - az Idősbarát önkormányzat díjra utalva - úgy fogalmazott, ahogy egy család, úgy egy település is akkor működik jól, ha mindenkire szükség van, ha minden embert értékelnek. Az ünnepségen Idősbarát önkormányzat díjat kapott Biri, Cegléd, Győr, Hajdúnánás, Szarvas és Székesfehérvár önkormányzata. Idősekért díjat vehetett át Beszterczey András, a Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda intézményvezetője; Hámori József biológus professzor, az idegrendszer kutatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa, az Idősek Tanácsának tagja; Kusovszky Imréné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyugdíjas bizottságának elnöke, az Idősek Tanácsának tagja; Fábián Istvánné, a Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonának vezető ápolója, igazgatóhelyettese; Szaszkóné Váradi Marianna, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény Edelényi Otthonának vezető ápolója és Vasné Csányi Erika, Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának általános igazgatóhelyettese.


Skrevet av: krajcso, 2018. október 10. szerda 06:16:39 | LAN_THEME_20

AM-államtitkár: a kormány 2020-ig 60 milliárd forintot fordít a nemzeti parkok fejlesztésére


Budapest, 2018. október 4., csütörtök (MTI) - A kormány 2020-ig 60 milliárd forintot fordít a nemzeti parkok és az ökoturizmus fejlesztésére, valamint a magyarországi természetvédelmi helyek bemutatásának javítására - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" cím átadásán.

Az államtitkár hozzátette, a 60 milliárd forinton belül 4,5 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) szolgálja az ökoturizmus fellendítését. A pályázatok segítségével hiánypótló beruházások valósulnak meg, így látogatóközpont épül Dömösön a Dunakanyarnál, a Kis-Balatonnál, valamint ebből a pénzből fejlesztik a szarvasi állatkertet is, amelynek jellegzetessége, hogy kizárólag a Kárpát-medencében honos állatokat mutatja be.
Rácz András elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) együttműködve hirdette meg az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" című pályázatot.
A felhívásra 21 szervezet 33 pályázatot nyújtott be az MTÜ helyszínen kiadott közleménye szerint. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont volt a környezettudatosság és a családbarát szemlélet.
A jelölteket négy kategóriában díjazták. Élmény a helyiekkel kategóriában az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye, az Élmény a családnak kategóriában pedig a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. kapta meg az Év ökológiai élménye címet.
Élmény korlátok nélkül kategóriában - ahol azt figyelték, hogy a pályázó mennyire figyel a fogyatékkal élő emberek igényeire - a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Jeli rododendronvirágzás című kezdeményezése, a Digitális ökoélmény kategóriában pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettyei Mésztufa-barlangja nyerte el a kitüntető címmel járó oklevelet.
A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják az "Év Ökoturisztikai Élménye 2018" címet - olvasható az MTÜ közleményében.

Skrevet av: krajcso, 2018. október 10. szerda 06:15:59 | LAN_THEME_20

Átadták a Gallicoop Zrt. új csomagolócentrumát Szarvason


Szarvas, 2018. október 3., szerda (MTI) - Átadták a Gallicoop Zrt. mintegy 1,69 milliárd forintból megépült új csomagolócentrumát a Békés megyei Szarvason szerdán. A fejlesztést 50 százalékban a kormány támogatta, a fennmaradó részt a vállalat saját erőből finanszírozta.

A 2200 négyzetméteres csarnokot a legmodernebb csomagoló- és hűtőberendezésekkel szerelték fel. A csomagolócentrumban három műszakban gyártanak pulykahúsból készült szeletelt termékeket, a létesítményben 55 szakember dolgozik.
Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás átadásán hangsúlyozta: a kormány stratégiai célja támogatni azokat a fejlesztéseket, amelyek révén minőségi magyar élelmiszerek kerülhetnek az emberek asztalára.
Hozzátette: a kormány kiemelt célja a hazai élelmiszeripar főszereplőinek támogatása, piaci lehetőségeinek erősítése, ezért döntöttek a Gallicoop Zrt. 805 millió forintos támogatása mellett. A termék hozzáadott értékének növelése, a tevékenységi kör bővülése és a környezetvédelemre fektetett hangsúly együtt eredményezte, hogy a pulykahús előállításban ma a Gallicoop Magyarországon piacvezető és a legnagyobb pulykahús exportőr az országban Varga Mihály kitért arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az első fél évben pedig összesen 4,7 százalékkal. Kitért arra is, hogy az idén 12 százalék feletti mértékben nőtt a húsfeldolgozás, tartósítás és húskészítmények gyártása Magyarországon. A miniszter beszámolt arról is, hogy 2015-ös indulása óta a nagyvállalati beruházási támogatási program 53 milliárd forinttal járult hozzá 89 fejlesztéshez, amelyek közül 26 az élelmiszeripart érintette. A megvalósult beruházások összértéke 131 milliárd forint volt, és 2 ezer munkahely jött létre.
Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a vállalat a legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő integráció az országban, amelynek tevékenységi köre a pulykakeltetéstől, a feldolgozásig és húskészítmények előállításáig és értékesítéséig terjed. Évente 39 ezer tonna pulykát vágnak le, Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak. A cég éves gyártási kapacitása meghaladja a nyolcezer tonna húskészítményt, hazai piaci részesedése jelenleg 41 százalékos, árbevétele 2017-ben 30,6 milliárd forint volt. A cégvezető kitért arra, hogy a Gallicoop a környező országokban jó versenyhelyzetben van: termékeik 40 százalékát exportálják, az elmúlt 29 évben összesen 46 országba. Hozzátette: nemrég kezdték meg a szállítást egyebek mellett a szlovákiai, romániai, horvátországi, szlovéniai üzletekbe.
Az elnök-vezérigazgató elmondta: a cégnél mintegy ezer embert foglalkoztatnak, a társüzemekkel együtt 1200-at.


Skrevet av: krajcso, 2018. október 10. szerda 06:15:05 | LAN_THEME_20

szombat 22 szeptember 2018
Jobbik: Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez!


Budapest, 2018. szeptember 22., szombat (MTI) - Az Jobbik országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez, mivel szerintük az Orbán-kormány korrupciója veszélyezteti az uniós forrásokat.

Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország már jövőre komoly pénzmegvonásokkal szembesülhet, a következő költségvetési ciklusban pedig a jogállamisági mechanizmus bevezetésével újabb nagy összegű uniós forrásoktól eshet el az ország.
Ennek a magyar kis- és középvállalkozások mellett az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra láthatja legnagyobb kárát - sorolta, majd hozzátette, a megoldást az európai ügyészséghez történő csatlakozás jelentené, amelynek hatásköre kizárólag az uniós forrásokra terjedne ki.
Bana Tibor hangsúlyozta, utóbbi miatt "teljesen álságos" a magyar kormány azon álláspontja, amely szuverenitási kérdést csinál ebből.


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 22. szombat 18:16:36 | LAN_THEME_20

Nyolcszáz gyerek vett rész a Bozsik Program tanévnyitóján Telkiben


Telki, 2018. szeptember 22., szombat (MTI) - Nyolcszáz gyerek részvételével tartották meg szombaton Telikben az OTP Bank Bozsik Program és a Fair Play Cup idei tanévnyitó rendezvényét.

Immár nyolcadik alkalommal került sor a Bozsik Program hagyományos évindító eseményére, amelyen az 5-6 éves óvodásoktól a 18-19-éves negyedikes középiskolásokig gyűltek össze a tanulók. Az óvodások, valamint az általános iskolák 1-4. osztályosai - összesen négyszázan - fesztiválrendszerben két pályán fociztak, illetve játékos programokon vettek részt. A nagyobbak, vagyis az általános iskolák felső tagozatosai, az egyesületi program 11-12 évesei, továbbá a középiskolások - utóbbiak az ötödik Fair Play Cup égisze alatt - korosztályonként öt-öt csapat részvételével torna rendszerben mérkőztek meg egymással, s a végén minden korcsoportban győztest, legjobb kapust, gólkirályt és legsportszerűbb csapatot hirdettek.
A fiatalok a tartalmas nap során a magyar futball korábbi ikonikus játékosaival, például Nyilasi Tiborral, Dunai II Antallal, illetve Gellei Imre egykori szövetségi kapitánnyal is találkozhattak.
A mérkőzések mellett egyéb érdekes programok is várták az érdeklődőket: az OTP Bank ingyenes fogászati szűrést biztosított az ifjú labdarúgóknak, az adidas rúgáserősség-mérő állomást működtetett, az Eisberg pedig friss salátával várta a játékosokat, felhívva a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára.
A telki rendezvény idén is egybeesett az UEFA Grassroots Héttel, amelyet minden évben az amatőr futball népszerűsítésére szervez meg az európai szövetség, az MLSZ pedig idén is csatlakozott a nemzetközi eseményhez.


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 22. szombat 18:14:12 | LAN_THEME_20

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason


Szarvas, 2018. szeptember 22., szombat (MTI) - Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, létrehozását a jövőnk, földünk megóvása érdekében vállalt felelősség vezérelte - mondta az agrárminiszter szombaton Szarvason, amikor felavatta az újjáalakult kutatóintézetet.

Nagy István hozzátette: a kutatóintézet eredményeivel hozzájárul egy "vízbiztos" világ kialakításához, melynek szerves része a környezettudatos, víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazása, a szélsőséges vízháztartási helyzetek kezelése, a rizstermesztés fenntartható fejlődésének elősegítése.
Emlékeztetett arra: 2014-ben azzal a céllal hozták létre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), hogy átfogó, integrált agrárkutató hálózatot teremtsenek, amely gyakorlatorientált kutatási-fejlesztési és innovációs programok kidolgozása és végrehajtása révén képes fokozni a nemzeti jövedelemteremtő képességet, javítani a magyar agrárgazdaság versenyképességét.
A NAIK-on belül akkor létrehozott önálló, öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó osztály alakult most át kutatóintézetté.
Az intézet feladatairól szólva Nagy István hangsúlyozta: a 21. század egyik meghatározó kérdése, hogyan lehet egyre kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből, egyre kisebb területen, egyre több ember számára megtermelni az élelmiszert.
"Ne feledjük, vízfelhasználásunk 70 százaléka kötődik a mezőgazdasághoz, ezért egy vízbiztos világ kialakításához jelentősen fejlesztenünk kell az öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó tudományos kutatóintézetet" - fogalmazott.
Hozzátette: az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet a magyar vidékfejlesztési stratégiával összhangban arra keresi a választ, hogyan lehet mérsékelni a klímaváltozás hazánkat érintő káros hatásait, valamint kiemelt célja a környezettudatos és víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazásának elősegítése.
A miniszter szerint a víz a gazdaság hajtóereje, ezért "ha rossz döntést hozunk, növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDP veszteséggel is számolhatunk".


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 22. szombat 18:12:39 | LAN_THEME_20

péntek 14 szeptember 2018
Augusztus 3-an helyezik örök nyugalomra Papp Tibort

Szarvasi KOMÉP Kft.

Tisztelt Lakosság! A Szarvasi KOMÉP Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási feladatait 2018. szeptember 30-ig végzi, ezért felhívjuk figyelmüket, hogy akik eddig még nem vették át a 240 literes kék szelektív hulladékgyűjtő edényeket, azt 2018. szeptember 30-ig tudják átvenni cégünk telephelyén.

Az edények a családi házas övezetben lakók részére valamint a lakótelepi családok, társasház közösségek részére is igényelhetőek. Lakótelepi övezetben a készlet erejéig 1100 literes konténer is igényelhető a szelektív csomagolási hulladék gyűjtésére.

A hulladékgyűjtő edényeket 2018. szeptember 30-ig hétfőtől – péntekig 7órától – 16 óráig lehet átvenni a Szarvasi Komép Nonprofit Kft. portáján.(Szarvas, Ipartelep u.2.)

Az átvételhez személyigazolvány és lakcímkártya szükséges.

Szarvasi KOMÉP Nonprofit Kft.


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 14. péntek 06:29:55 | LAN_THEME_20

Áder János: a párizsinál ambiciózusabb vállalások kellenek a klíma védelmében

San Francisco, 2018. szeptember 14., péntek (MTI) - Áder János államfő szerint a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra van szükség a Föld klímájának védelme érdekében, a San Franciscó-i Global Climate Action Summit konferencia résztvevői éppen ennek elérése érdekében gyűltek össze.

A köztársasági elnök csütörtökön, a konferencia nyitó napján újságíróknak elmondta: a párizsi egyezmény végrehajtásának módjairól már három ízben tanácskoztak az elmúlt két évben. Az államfő azonban nem elégedett.
Nem nézhető tétlenül, hogy Párizs után lelassuljon a folyamat. Ezt ismerte fel többek között Kalifornia kormányzója is, Jerry Brown, aki másokkal együtt Under 2 néven hozott létre egy mozgalmat szövetségi államok, mint Kalifornia, tartományok, mint a németországi Baden-Württenberg, vagy Budapest és más városok részvételével - ismertette az államfő a San Franciscó-i tanácskozás előzményeit.
Mára a kapcsolódó mintegy kétszáz tartomány, város vagy ország 1,3 milliárd embernek adva otthont, jelentős gazdasági erőt képvisel - mutatott rá, hangsúlyozva: az általuk vállalt akár 80-95 százalékos kibocsátáscsökkentés jelentős eredményt hozhat.
Áder János arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok kilépése a párizsi megállapodásból még nem lehetetleníti el az ott vállalt célok teljesítését. Kalifornia mellett még tizenhét szövetségi állam látja úgy, hogy tovább kell haladni az úton, sőt növelni kell a vállalást.
Ráadásul egyre több jelentés szerint a megelőzésből gazdasági előnyök is származnak - tette hozzá.
Az államfő csütörtökön tárgyalást folytatott Nicholas Sternnel, a Világbank egykori vezető közgazdászával, aki már 2006-ban kimutatta a globális felmelegedés elleni harc pénzbeli előnyeit. Áder János elmondta: a közgazdász ma is úgy látja, hogy a modern technológia alkalmazása a veszély elkerülésére lehetőséget ad egy gazdasági fordulatra, egy új ipari forradalomra, és a lehetőséggel élő országok új növekedési pályára állhatnak.
A klímaváltozás ugyan gyorsabb, mint ahogy azt Nicholas Stern 2006-ban látta, ugyanakkor a technológiai fejlődés sebessége is meghaladja a tizenkét évvel ezelőtt remélt szintet. A napelemek ára tíz év alatt a tizedére esett, a napenergia hasznosítása sokkal olcsóbb a vártnál - számolt be az államfő a megbeszélésről.
Nicholas Stern azonban továbbra is fenntartja állítását: a GDP 1-1,5 százalékának felhasználásával megállítható lenne a klímaváltozás, és legalább tízszer akkora későbbi kárt lehetne megelőzni.
Az államfő Jerry Brown kaliforniai kormányzóval is megbeszélést folytatott. Az állam nemrég azt vállalta, hogy 2045-re nullára csökkenti mind az ipar, mind a közlekedés károsanyag-kibocsátását, de az energiatermelést is szén-dioxid-mentessé kívánják tenni - ismertette az államfő.

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 14. péntek 06:22:05 | LAN_THEME_20

Rádióműsorok gyártásának és közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztéseinek támogatásáról döntött a médiatanács


Budapest, 2018. szeptember 7., péntek (MTI) - Helyi, körzeti és kisközösségi rádiók hír-, szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak egyévi gyártására hetvenöt millió, közösségi televíziók és rádiók folyamatos működését biztosító műszaki fejlesztésekre pedig több mint negyvennyolc millió forint támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártásának egyéves támogatására meghirdetett idei pályázatának második fordulójában összesen 75 millió forintot ítélt oda 23 helyi, körzeti és kisközösségi rádió 28 hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére.
A támogatott kereskedelmi rádiók között van a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Dabas, Fehérgyarmatról a Rádió Som, a budapesti székhelyű Trió Rádió és Amadeus Rádió, illetve öt vidéki - a szekszárdi, a győri, a kiskunfélegyházi, a pécsi és a békéscsabai - frekvenciával a szintén fővárosi központú Rádió 1.
A közösségi rádiók közül támogatja a testület a debreceni FM90 Campus Rádió, az érdi székhelyű Sola Rádió, a nyíregyházi és a miskolci frekvenciához köthető két pályázatával a miskolci székhelyű Európa Rádió, valamint a budapesti Karc FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a Jazzy Rádió, az InfoRádió és a Civil Rádió egy-egy műsorát. Ebben a fordulóban a kisközösségi rádióállomások közül a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a gyöngyösi MaxiRádió, a székesfehérvári Táska Rádió és a gyomaendrődi Rádió Sun műsorainak készítése részesült támogatásban.
A testület e heti ülésén döntött arról is, hogy a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában tizenöt pályázót nyilvánít kedvezményezetté. A pályázat keretében a nyertesek összesen 48,1 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli és a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.
A televíziók közül támogatást kapott a dunaújvárosi D+ TV, a TV Szentendre, a budapesti City TV, a Szentes Televízió, az RTV Szekszárd, a Tatai Televízió, a csabacsűdi székhelyű Körös Televízió, a Budakeszi központú BKTV, a Szentgál Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a csornai Rábaközi Televízió, a Kanizsa TV és a pécsi Pannon TV. A rádiók közül a fővárosi székhelyű Magyar Katolikus Rádió és a veszprémi székhelyű Mária Rádió Savaria fejlesztheti technikai berendezéseit.
A közleményben felidézték: a mozgóképről szóló törvény augusztus elején hatályba lépett módosításának értelmében 25 százalékról 30 százalékra nőtt a Nemzeti Filmiroda által a jogszabályban meghatározott kritériumoknak való megfelelőség esetén normatív jelleggel nyújtott közvetett támogatás - a film teljes költségvetéséhez viszonyított, maximális - mértéke.
A médiatanács a jogszabályváltozásnak megfelelően a törvénymódosítással megállapított 30 százalékhoz igazította a testület által a Magyar Média Mecenatúra Program keretében nyújtható támogatások maximális mértékét, ami így a korábbi 75 százalékról 70 százalékra módosult, és érinti a már meghirdetett, jelenleg futó, de pályázat-beadási szakaszban még nem lévő eljárásokat is, így a 2018-as Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula- és Huszárik Zoltán-pályázatok eljárásainak második fordulóit.

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 14. péntek 06:20:19 | LAN_THEME_20

Elhunyt P. Szabó Ernő művészettörténész, újságíró

Budapest, 2018. szeptember 11., kedd (MTI) - Hatvanhat éves korában elhunyt P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője - tudatta a lap szerkesztősége kedden az MTI-vel.

P. Szabó Ernőt hosszan tartó betegség után szeptember 9-én érte a halál. Mint írják, betegségét mindvégig derűvel és méltósággal viselte, utolsó napjaiban is aktív munkatársa volt a folyóiratnak. "Nemcsak lapunk megújulásának egyik legfontosabb kezdeményezőjét, fáradhatatlan szervezőjét, remek írások szerzőjét vesztettük most el, hanem egy minden humánus és művészeti érték, jelenség felé nyitott, értelmes párbeszédekre mindig kész művészettörténészt és újságírót, kiváló embert" - olvasható a szerkesztőség közleményében.
Mint írják, P. Szabó Ernő Szarvason született 1952. augusztus 3-án. Újságírói pályája során írt a Hajdú-bihari Naplóba, a Pest megyei Hírlapba, a Magyar Ifjúságba, dolgozott a Budapest folyóiratnál, a Nők Lapjánál.
Négy évig vezette az 1991-ben alapított Új Magyarország kulturális rovatát, 1995-től publikált a Magyar Nemzetben. Ugyancsak 1991, a lap indulása óta az Új Művészet főmunkatársa, szerkesztője, majd vezető szerkesztője volt.
Kismonográfiát írt Móder Rezső szobrászművészről, Haris László és Tóth György fotóművészekről, Polgár Rózsa textilművészről, életútinterjú-kötetet publikált Mengyán András képzőművész és Ingo Glass szobrászművész pályájáról.
Egy kicsi együtt repülés címmel jelent meg 2014-ben a kortárs magyar művészettel foglalkozó interjúkötete, 2015-ben Férfi, esőben, 2017-ben A megsemmisített labirintus címmel látott napvilágot cikkeiből, tanulmányaiból készült válogatás - áll a közleményében.


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 14. péntek 06:18:32 | LAN_THEME_20

péntek 07 szeptember 2018
Halegészségügyi kiadvány segíti a termelőket és a horgászokat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) „Halegészségügyi fórum” elnevezésű szakmai rendezvényt tartott csütörtökön a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Halászati Kutatóintézet (NAIK – HAKI) konferenciatermében.

A termelők és horgászszervezetek számára rendezett összejövetelen az aktuális halegészségügyi problémákról és megoldásaikról esett szó, továbbá a szerevezők bemutatták azt a kézikönyvet is, amely összefoglalja az egyes halakat érintő megbetegedések fajtáit, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban.

Sziráki Bence a MA-HAL ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve indították el országos fórumsorozatukat melynek célja, hogy Magyarországon megtartsák a jelenlegi jó halegészségügyi helyzetet, szemben a környező országokkal.

A rendezvényen szakállatorvosok tartottak különféle előadásokat a témakörrel kapcsolatosan. Ezekben többek között ismertették a különböző halbetegségeket illetve felhívták a figyelmet arra, hogy az érintettek hogyan védekezhetnek a betegségek ellen, kiemelve a megelőzés szerepét.

– Magyarországon a Nébih által egy nagyon szigorú ellenőrzési folyamat működik, ezért komoly problémák nincsenek e téren. Ez a rendezvény azért is különleges mert a NAK-kal közösen készítettünk egy halegészségügyi kiadványt, ahol képekkel illusztrálva összeszedtük azokat pontokat, hogy a termelőknek és horgásznak mire kell odafigyelni, és hogyan tudják ezeket a problémákat megoldani – fogalmazott Sziráki Bence.

Dr. Hoitsy Márton állatorvos éppen az egyik ilyen probléma, mégpedig a halszállítás egészségügyi vonatkozásait boncolgatta. Elhangzott, a halszállítás azért lehet rizikós, mert a kopoltyúsokkal együtt a kórokozót is elviszik, ami különösképpen a horgászvizekbe, telepítés céljából, külföldről érkező szállítmányok esetén fordulhat elő.

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke elmondta, szervezetük kötelességnek érzi, hogy a halászati ágazat, amely az élelmiszergazdaság egy fontos része, kellő hangsúlyt kapjon az élelmiszerfogyasztásban és a gazdaság területén is.

– Hazánkban – annak ellenére, hogy édesvizekben, természeti kincsekben nagyhatalmak vagyunk – méltatlanul alacsony a halfogyasztás. Európai viszonylathoz mérten, ami évi 26 kilogramm, Magyarországon ez a szám alig éri el az 5-6 kilogrammot évente, pedig a hal, beltartalmi értékei alapján az egyik legegészségesebb táplálékunk. Célunk, hogy ez a kedvezőtlen statisztika javuljon – hangsúlyozta Kulcsár László.

Az állategészségügyön belül a halegészségügy azért extra feladat, mert itt a termelési folyamatok során nem látjuk egészében azokat az állatokat, amelyeket tenyésztünk. Elég csak a tógazdaságokra gondolni, hiszen itt csak közvetett jelekből tudunk következtetni arra, hogy van-e valamilyen probléma – emelte ki Halasi-Kovács Béla a NAIK – HAKI intézetigazgatója.

Kiadvány segíti a termelést

A szarvasi fórumon bemutatott Halegészségügy, halbetegségek című publikáció elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára nyújt kézzelfogható segítséget, azonban hasznos információkat tartalmaz az állatorvosoknak, valamint a hallal foglalkozó zoológusoknak egyaránt. A kézikönyv ismerteti a javasolt gyógykezelésekkel, illetve a megelőzéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket is.

A kiadvány létrejöttét többek között az is indokolta, hogy Magyarországon mintegy 24 ezer hektár a halastavak területe, emellett a horgászatilag hasznosított természetes vízterület nagysága nagyságrendileg 140-145 ezer hektár. A hazai tógazdaságok és az intenzív üzemek évente közel 25 ezer tonna halat termelnek, amelyből mintegy 17 ezer tonna az étkezési célú. Ennek jelentős része exportra kerül, a magyar élőhal keresett a nemzetközi piacon. Hazánk a második legnagyobb pontytermelő Európában, illetve az afrikai harcsa termelésével is előkelő helyen szerepel.
BEOL

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 07. péntek 06:37:10 | LAN_THEME_20

csütörtök 06 szeptember 2018
Szkripal-ügy - Nyugati hatalmak: "szinte biztos", hogy az orosz kormány hagyta jóvá a mérgezéses támadást


Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2018. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány "teljesen megbízik" London azon következtetésében, hogy a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen tavasszal elkövetett angliai mérgezéses gyilkossági kísérlet két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót "szinte biztosan" az orosz állam "valamely magas szintjén" hagyták jóvá.

A londoni miniszterelnöki hivatal által csütörtökön kiadott közös közleményben a négy nyugati hatalom és Nagy-Britannia felszólítja Oroszországot, hogy teljes részletességgel számoljon be a merényletkísérletben használt Novicsok katonai idegméreg-hatóanyag fejlesztési programjáról a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW).
A közleményhez csatlakozó öt kormány kiemeli azt is, hogy az OPCW vizsgálata által alátámasztott brit szakértői vélemény szerint két brit állampolgár, Dawn Sturgess és Charles Rowley pontosan ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól szenvedett mérgezést, amelyet Szkripalék megmérgezéséhez is használtak.
A 66 éves Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GU) volt ezredesét, aki kettős ügynökként a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték a délnyugat-angliai Salisbury kórházában, miután március 4-én Novicsok típusú, még a Szovjetunió által katonai célokra kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedtek.
Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, jelenlegi hollétük nem ismeretes.
Szergej Szkripal, akit hazájában 13 évi fegyházra ítéltek, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig Salisburyben élt.
Júliusban a 45 éves Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.
Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból - bár nemrég, ezúttal agyhártyagyulladásos tünetekkel visszaszállították Salisbury kórházába -, Dawn Sturgess azonban július 8-án ugyanebben a kórházban meghalt.
Az öt nyugati hatalom által csütörtökön Londonban kiadott közlemény ugyanúgy fogalmaz, ahogy Theresa May előző nap beszámolt a Szkripal-ügy két gyanúsítottjának azonosításáról a londoni alsóház képviselőinek. A brit kormányfő szerdai parlamenti tájékoztatójában kijelentette: London megítélése szerint "szinte biztos", hogy a Szkripalék ellen elkövetett akciót "az orosz állam valamely magas szintjén" is jóváhagyták.
Sem Theresa May alsóházi beszámolójában, sem a Downing Street által csütörtökön közzétett öthatalmi közleményben nem szerepelnek azonban nevek.
Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára a BBC rádió csütörtöki hírműsorának nyilatkozva mindazonáltal azt mondta, hogy a mérgezéses incidensért "végső soron" Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, hiszen ő a hírszerzési szolgálatokat működtető orosz állam vezetője, és "aligha állíthatja róla bárki, hogy nem tartja ellenőrzése alatt az államot".
A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) szerdán közölte, hogy az eddigi vizsgálatok alapján két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével.
A Scotland Yard terrorellenes műveleti osztálya a CPS bejelentésével egy időben fotókat is közzétett a két gyanúsítottról, de saját közleményében azt valószínűsítette, hogy az ügyészség által ismertetett két név valójában álnév.
A Szkripal-ügyről az ENSZ Biztonsági Tanácsában brit kezdeményezésre csütörtökön kezdődött vitában Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet közölte: London továbbra is reméli, hogy újból erőteljes partnerségi viszonyt tud majd kialakítani a nagyszerű orosz nemzet kormányával. A diplomata szerint Nagy-Britannia nem felejtette el azt sem, hogy a II. világháborúban az orosz katonákkal vállvetve harcolt.
A brit kormány azonban "robusztus" válaszlépéseket tesz, ha Nagy-Britannia biztonságát fenyegetés érné, ha brit állampolgárok élete kerül veszélybe, és ha a nemzetközi jog normáit és előírásait "ilyen szemérmetlen, felelőtlen módon" valaki figyelmen kívül hagyja - hangsúlyozta nyilatkozatában a brit ENSZ-nagykövet.


Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 06. csütörtök 20:25:01 | LAN_THEME_20

Fekete Péter: sikeres volt a nyári szabadtéri színházi szezon

Szarvas, 2018. augusztus 19., vasárnap (MTI) - Büszkék lehetünk itt Közép-Európában, mert szinte egyedülálló mennyiségű nyári szabadtéri színházat működtetünk és egyedülálló mennyiségű új produkcióval vártuk a magyar családokat és a külföldről Magyarországra látogató vendégeket - értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári szabadtéri színházi szezont vasárnap Szarvason.

Fekete Péter - mielőtt átnyújtotta a Szarvasi Vízi Színházban immár hetedik alkalommal megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztivál végén a Magyar Teátrum-díjakat - az MTI-nek elmondta: 2018-ban több mint 40 bemutatóval, mintegy 1000 előadással Szegedtől Esztergomig, Gyulától Kőszegig, Szentendrétől Zsámbékon át Szarvasig várták a közönséget a szabadtéri színházak és a művészek.
Az államtitkár kiemelte az önkormányzatok szerepét is, akik fontosnak tartják, hogy nyári szabadtéri játékhelyeket tartsanak fent.
A Családok évére utalva hozzátette: jó szívvel látta, hogy rengeteg gyermek- és családi produkció került bemutatásra, ahol a három generáció, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők együtt tudtak színházba menni.
A VII. Magyar Teátrum Fesztiválon a legjobb meseelőadás díját a Turay Ida Színház Csingling az erdőben című mesejátéka nyerte el. A korszerű színpadra állításáért díját pedig a Cervinus Teátrum Ármány és szerelem című Schiller-előadása érdemelte ki.
Az államtitkár a legjobb előadás díját a Békéscsabai Jókai Színház My Fair Lady című produkciója képviselőjének nyújtotta át. A legjobb zenés rendezés díját Radó Denise érdemelte ki, a My Fair Lady című musical színpadra állításáért.
A leglátványosabb előadás díját az Experidance Produkció kapta a Cinderella, Mese az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról című mesemusical színre viteléért.
A legjobb férfi főszeplő díját Barabás Botond vehette át a Szolnoki Szigligeti Színház Janika című vígjátékában nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplő díját pedig Saárossy Kinga, az Egri Gárdonyi Géza Színház által bemutatott A férjvadász című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért vehette át.
A legjobb férfi mellékszereplő díját Ragány Misa (több produkcióban nyújtott játékáért), a legjobb női mellékszereplő díját pedig Dobó Enikő, a Függöny fel! című komédiában nyújtott alakításáért vehette át.
A legkülönlegesebb előadásért elismerést a Fővárosi Nagycirkusz Megtanulom, megőrzöm, továbbadom című produkciója kapta.
A legígéretesebb tehetség díját pedig ketten vehették át Fekete Pétertől. Polák Ferenc, a Cervinus Teátrum által bemutatott Hotel Menthol című musicalben, Papp Barbara pedig a My Fair Ladyben nyújtott alakításáért.

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 06. csütörtök 20:23:40 | LAN_THEME_20

Tizennégy bemutató a kecskeméti Katona József Színház új évadában


Kecskemét, 2018. augusztus 21., kedd (MTI) - Több mint 120 ezer néző látta az előző évad előadásait a kecskeméti Katona József Színházban, ahol a 2018/2019-es, új évadban tizennégy bemutatót terveznek - hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén.

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója elmondta: a hat nagyszínházi, bérletes bemutató közül az első október 2-án, a Város Napján Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című regényének musicalváltozata lesz, a darab rendezője Szente Vajk. Carlo Goldoni Nyaralás című komédiáját Rusznyák Gábor rendezi, bemutatóját pedig november 16-án tartják. A színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett Verdi Traviata című darabjának táncszínházi előadását december 7-én viszi először színre. Rendező-koreográfusa Barta Dóra. A negyedik darabot, Francis Veber Balfácánt vacsorára! című vígjátékát - Cseke Péter rendezésében - szilveszterkor láthatja először a közönség, de a bemutatót 2019. január 4-én tartják. Az évad második felében, 2019. február 22-én először Shakespeare Othello, a néger mór című drámáját tűzik műsorra, Rusznyák Gábor rendezésében, majd a direktor viszi színre Agatha Christie És már senki sem, avagy tíz kicsi néger című krimijét a kecskeméti Katona József Színházban április 13-án. A gyermekeknek és fiataloknak a Grimm testvérek meséje nyomán készült Jancsi és Julis című zenés mesejátékkal készülnek, melyet Varsányi Péter rendezésében október 10-én láthat először a közönség. Az Operamesék című sorozat következő táncos történetét, amelyben Donizetti, Mozart és Rossini műveiből válogatnak, Cseke Péter rendezi és 2019. március 27-én mutatják be először. A Kelemen László Kamaraszínházban október 6-án Béres Attila rendezésében David Seidler A király beszéde című drámáját, majd 2019. február 23-án a Fekete Péter című operettet állítják színpadra. A darab rendezői Benkó Bence és Fábián Péter. A Ruszt József Stúdiószínházban Arthur Miller Az ügynök halála című drámáját Porogi Dorka rendezésében november 23-án mutatják be. Zsótér Sándor rendezi Bertolt Brecht A Baal nevű ember életpályája című színművet, amit 2019. január 11-én, míg Leonard Gersche A pillangók szabadok című romantikus vígjátékát, amit Dér András visz színre, 2019. április 5-én tűzik először műsorra. Folytatódnak az osztálytermi előadások is, a következő évadban Réczei Tamásnak, a társulat művészeti vezetőjének Osztályelső című darabját 2019. január végén láthatják először a diákok. Közkívánatra a 2018/2019-es évadban hét korábban bemutatott darab is műsoron marad. Ilyen a nagy sikerű Csárdáskirálynő, Szörényi Levente és Bródy János rockballadája, a Kőműves Kelemen, Moliere A képzelt beteg, Prokofjev Rómeó és Júlia, Csehov Ványa bácsi, Simon Gray A játék vége, valamint Kai Hensel Klamm háborúja című színműve. A kecskeméti Katona József Színházban harmadik ötéves igazgatói megbízatását kezdő Cseke Péter direktor az évadnyitó társulati ülésén hangsúlyozta, a közönség megtartása és az egyre színvonalasabb előadások mellett egyik kiemelt célja, hogy egyre erősödjön a társulat és a hozzá kapcsolódó alkotói kör a kecskeméti teátrumban, illetve az országos hazai fesztiválokon való részvétel mellett néhány előadást külföldön is bemutathassanak. A direktor emlékeztetett, hogy a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért, Szemenyei Jánosnak ítélték a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) gáláján a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat. A Szarvasi Vízi Színházban megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon kiosztott Magyar Teátrum-díjak közül pedig a legjobb női mellékszereplő elismerését, a Függöny fel! című komédiában játszó Dobó Enikő kapta. A városmajori színpadon Moliere A képzelt beteg című darabját játszották, az idei Színikritikusok legjobb zenés-szórakoztató előadás díjára pedig a kecskeméti Katona József Színház Csárdáskirálynő darabját jelölték. A nyári előadásokat összegezve hangsúlyozta: hetedik alkalommal mutatták be nagy sikerrel Krisztus szenvedéstörténetét, az Újvilág Passiót a Kecskeméti Arborétumban, és sok meghívásuk mellett teltházas bemutatókat tartott a társulat az erdélyi Hargita megye három városában is, ahol ezúttal a Család ellen nincs orvosság című vígjátékkal mutatkoztak be.

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 06. csütörtök 20:22:12 | LAN_THEME_20

Megalakult a DowDuPont mezőgazdasági divíziója Magyarországon

Dombóvár, 2018. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Magyarországon is létrejött a Corteva Agriscience, az amerikai DowDuPont mezőgazdasági divíziója - jelentette be a részleg ügyvezető igazgatója Dombóváron csütörtökön.

Borsos László a Corteva Agriscience Portfoliom Farm elnevezésű rendezvényén az MTI érdeklődésére elmondta: a divízió Magyarországon a magyar Dow- és DuPont érdekeltségekre épül, amelybe a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft., valamint a Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Zrt. tartozik.
Utalt rá, a növényvédőszerek forgalmazásával és vetőmagok előállításával foglalkozó magyarországi részleg létrehozása része annak a folyamatnak, amely ez év elején kezdődött a DuPont Pioneert, a DuPont növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t egyesítő, amerikai székhelyű, világszinten meghatározó agrárvállalkozás, a Corteva Agriscience megalakulásával.
Az esemény sajtóanyagában szerepel, hogy a tervek szerint a 2019 júniusában önálló, tőzsdei céggé váló Corteva Agriscience a világ több mint 130 országának mezőgazdaságában tölt be vezető szerepet és globális jelentőségű kutatás-fejlesztési részlegével támogatja a mezőgazdasági innovációt, új technológiák bevezetését.
Borsos László közölte, hogy a Corteva Agriscience-be kerülő magyar vállalatok alkalmazottainak száma jelenleg 196, közülük 26-an dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, a társaságok emellett szezonálisan évi 450 embert foglalkoztatnak. A cégek tavaly 20 ezer magyar gazdával kerültek üzleti kapcsolatba.
A magyarországi divízió központja Budaörsön van, emellett kutatóállomást működtetnek Szegeden és Szolnokon, vetőmagüzemet Szarvason - jegyezte meg.
A sajtóanyag szerint 2007-ben Szegeden 4 millió amerikai dollár befektetéssel, 3300 négyzetméter alapterületen épült új növénynemesítő állomás, ahol modern nemesítési módszerekkel a kontinentális éghajlat hazai sajátosságainak figyelembevételével folyik a kukorica és napraforgó hibridek nemesítése.
A vetőmagüzem fejlesztésére az elmúlt 20 évben 52 millió dollárt fordítottak, Szarvason "csúcsesztendőkben" 16-18 ezer hektáron állítanak elő hibrid kukorica és napraforgó vetőmagot.
Borsos László az MTI-nek elmondta: a divízió létrejöttével koncentrálódnak a vállalatokban rejlő erőforrások, hatékonyabbá válik a piacra jutás. Kiemelte, hogy a Corteva Agriscience piaci részesedése Magyarországon a növényvédőszer üzletágban 10 százalékos, a vetőmagüzletágban 20-30 százalék között van.
Céljaik között technológiák újítása, új növényvédőszerek behozatala, új hatóanyagok, vetőmaghibridek előállítása szerepel a magyar piacra, tekintettel a fenntarthatóságra, a klímaváltozásból eredő változó igényekre - mondta.
Hozzátették: a Corteva Agriscience növényvédőszer-palettáján továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtószerek fejlesztése, de a mérnökök új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek előállításán is dolgoznak.
Jelezték, hogy a vetőmagkivitelben Magyarország a világ ötödik legnagyobb exportőre, a szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista 7. helyét foglalja el.
A vetőmag-termesztési ágazat 2017-ben közel 700 millió euróval járult hozzá Magyarország nemzeti jövedelméhez, a vetőmagok 70 százaléka exportra kerül. A magyarországi hibrid kukorica vetőmagelőállítás 60 százalékát a Pioneer hibridek teszik ki, ez 150-160 gazdaságnak jelent biztos bevételt - írták.

Skrevet av: krajcso, 2018. szeptember 06. csütörtök 20:21:05 | LAN_THEME_20

csütörtök 16 augusztus 2018
Európai Szuperkupa - Az Atlético harmadszor hódította el a trófeát


Tallinn, 2018. augusztus 15., szerda (MTI) - Az Európa Liga-győztes Atlético Madrid szerdán hosszabbításban 4-2-re legyőzte a Bajnokok Ligájában címvédő Real Madridot a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt tallinni mérkőzésen.

A piros-fehérek már az első percben vezetést szereztek Diego Costa góljával, de a címvédő királyi gárda még az első félidőben egyenlített Karim Benzema találatával, majd a másodikban Sergio Ramos büntetőjével fordított. Costa révén az Atlético a 79. percben mentette hosszabbításra az összecsapást. A ráadásban aztán Saúl és Koke góljai döntötték el a meccset.
Az Atlético Madrid sikerével története során harmadszor hódította el a trófeát 2010 és 2012 után.

Európai Szuperkupa:
Atlético Madrid (spanyol)-Real Madrid (spanyol) 4-2 (1-1, 2-2, 4-2)
-------------------------------------------------------------------
Tallinn, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Costa (1., 79.), Saúl (98.), Koke (104.), illetve Benzema (27.), Ramos (63., 11-esből)
sárga lap: Correa (60.), Costa (62.), Vitolo (105+3.), illetve Asensio (35.), Marcelo (54.), Ceballos (90+1.), Modric (101.), Ramos (113.)

Atlético Madrid:
----------------
Oblak - Juanfran, Savic, Godín, Lucas - Lemar (Partey, 90.), Rodri (Vitolo, 71.), Saúl, Koke - Costa (Giménez, 109.), Griezmann (Correa, 57.)

Real Madrid:
------------
Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (Mayoral, 103.), Casemiro (Ceballos, 76.), Isco (Vázquez, 83.) - Bale, Benzema, Asensio (Modric, 57.)

A Real Madridnál ezen a mérkőzésen mutatkozott be a nyáron kinevezett új vezetőedző, Julen Lopategui, míg a másik kispadon is új ember ült, igaz German Burgos csak az eltiltott és a lelátón helyet foglaló Diego Simeonét helyettesítette.
Az Atlético Madrid számára tökéletesen indult a találkozó, ugyanis Diego Costa lefutotta védőjét, majd kisodródva, éles szögből a rövid sarokba bombázott. A bekapott gól megviselte a királyi gárdát, amely nem találta a meccs ritmusát és a kreativitás is hiányzott a játékából. Negyedóra elteltével viszont magához tért a BL-címvédő és fokozatosan átvette az irányítást. A Real fölénye hamar góllá érett, Bale jobb oldali elfutása és beadása után Benzema volt eredményes. A szünetig hátralévő időben akár fordíthatott volna a Real, de a fordulásig nem született újabb találat.
A folytatásra jelentősen visszaesett az iram, de így is inkább a fehérmezes királyi gárda akarata érvényesült, s egy kezezés miatt megítélt büntetőből Ramos a vezetést is megszerezte. Ezt követően a címvédő végleg eldönthette volna az összecsapást, de a kihagyott helyzetek - és Marcelo védelmi hibája - megbosszulta magát, egyenlített a piros-fehér együttes. Bár Marcelónak meccslabdája volt az utolsó pillanatokban, igazából a hajrában egyik csapat sem veszélyeztetett, így hosszabbításba torkollott az összecsapás.
A ráadásban egyik csapat sem vállalt kockázatot, így az egyre gyakoribb belépőkön kívül izgalommentesen teltek a percek, mígnem Saúl hatalmas gólt lőtt a keresztléc alá, majd Koke is betalált. Ezzel eldőlt a trófea sorsa, mert a kiváló védekezéséről ismert Atlético biztosan őrizte meg az előnyét a lefújásig.

Skrevet av: krajcso, 2018. augusztus 16. csütörtök 05:50:42 | LAN_THEME_20

NAV: megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója


Budapest, 2018. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján szerdán közzétett tájékoztatóban.

Ismerteti: ha a munkáltató a korábbi szabályok szerint különadó-alapot képező bevételből levonta a 75 százalékos mértékű különadót, akkor a korábban a különadó-alapba tartozó jövedelmek után meg kell állapítania az általános szabályok szerinti közterheket - a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót, a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot valamint a 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot -, és azok összegét vissza kell tartania a magánszemély részére visszajáró különadó-előleg összegéből.
A munkáltatónak ezen túlmenően módosítania kell a jövedelemszerzés bevallási időszakára vonatkozóan benyújtott '08-as bevallását és a magánszemély részére a jövedelemről kiadott igazolást. Az eljárással összefüggésben a munkáltatót nem terheli pótlékfizetési kötelezettség.

Skrevet av: krajcso, 2018. augusztus 16. csütörtök 05:48:24 | LAN_THEME_20

Hét nap alatt nyolc előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

Budapest, 2018. augusztus 14., kedd (MTI) - Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében.

A hetedik alkalommal megvalósuló Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színházban zajló felújítási munkálatok miatt fogadja be idén ősszel a Pesti Magyar Színház - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, szeptember 3-án a fesztivál nyitóelőadásaként látható a Pesti Magyar Színház nagyszínpadán a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásában Anton Pavlovics Csehov Három nővér című műve. A februárban bemutatott előadást a fiatal orosz rendező, Ilja Bocsarnikovsz állította színpadra, akinek ez a második munkája Debrecenben.
Szeptember 4-én, kedden tekintheti meg a közönség - szintén a nagyszínpadon - a kecskeméti Katona József Színház előadásában Leo Stein és Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művét, amelyet 2017 őszén mutattak be Béres Attila rendezésében.
Ezt követi szeptember 5-én az Agatha Christie bűnügyi novellájából készült előadás - amelyet a szerző maga alkalmazott színpadra -, A vád tanúja. A darabot Simon Kornél rendezte, és a Győri Nemzeti Színház társulata viszi színre.
Szeptember 6-án, csütörtökön Székely János Caligula helytartója című drámája látható a nagyszínpadon a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásában, Sztarenki Pál rendezésében.
Szeptember 7-én a Miskolci Nemzeti Színház mutatkozik be "Ahogytetszik" című előadásával, amely William Shakespeare műve alapján készült, Rusznyák Gábor rendezésében.
Szeptember 8-án, szombaton két előadás is várja az érdeklődőket. Délután a Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című vígjátéka, a Békéscsabai Jókai Színház produkciója, Tege Antal rendezése látható. A darabban Földesi Ágnes és Czitor Attila játszik. Este a nagyszínpadon a Pécsi Nemzeti Színház előadásában tekintheti meg a közönség Christopher Hampton Veszedelmes viszonyok című színművét Horgas Ádám rendezésében.
A fesztivált szeptember 9-én, vasárnap a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház A név: Carmen című produkciója zárja. A Prosper Mérimée 1845-ben született műve nyomán készült új drámát a teátrum művészeti tanácsadója, Sediánszky Nóra jegyzi íróként és rendezőként. Az előadás a nagyszínpadra épített stúdiótérben látható.


gpz \ bsa

Skrevet av: krajcso, 2018. augusztus 16. csütörtök 05:46:41 | LAN_THEME_20

csütörtök 09 augusztus 2018
Hőség - Klímakutató: több anticiklon várható a jövőben


Budapest, 2018. augusztus 8., szerda (MTI) - Több anticiklon, szélsőséges időjárási jelenség várható a jövőben - mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Kifejtette: a szélsőségek egy része fog fokozódni, azoké, amelyek a változás irányába esnek. Így több hőhullám, nagy meleg várható, a nagy hidegek gyakorisága viszont ritkulni fog. A Kárpát-medence éghajlata szárazabb lesz, de ezzel együtt arra is készülni kell, hogy a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék esélye megnő.
Mika János kitért arra is, hogy a világ tengervízszintje a 20. század kezdete óta 19 centimétert emelkedett. Ráadásul, ha sikerül is megfékezni a levegő hőmérsékletének emelkedését, annak hatása a mélyebb rétegeket csak később éri el, így az óceánok vízszintjének emelkedése is tovább tarthat.
Azt mondta: a világ energiaigénye - bár lassulva - de továbbra is növekszik. Ezért oda kell figyelni a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, az energiatakarékosságra, és megújuló energiaforrásokat kell használni.

Skrevet av: krajcso, 2018. augusztus 09. csütörtök 05:06:56 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 48 49 50

Ittas vezetők krajcso @ (júl 28 : 16:39) (Egyéb)
Három szarvasi utazott a vébére krajcso @ (júl 26 : 20:41) (Egyéb)

Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}