KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
Don Fredo Pizzéria & Hamburgerbár
Don Pedro pizza & hamburger!
szerda 15 november 2017
Az Európai Parlament a hetes cikk szerinti eljárás előkészítését kéri Lengyelországgal szemben


Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel/Strasbourg, 2017. november 15., szerda (MTI) - A lengyelországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, és ennek értelmében a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben.

A néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali frakciók által benyújtott előterjesztést 438 szavazattal, 152 ellenében, 71 tartózkodás mellett fogadták el a strasbourgi ülésen.
A jóváhagyott határozat szerint az elmúlt évek fejleményei az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozzák magukban Lengyelországban. Az EP ezért utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy készítsen különjelentést Lengyelországról, hogy a plénum szavazhasson egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel kezdeményezheti a hetes cikk szerinti eljárás megindítását a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban.
A képviselőtestület mélységes aggodalmának adott hangot a lengyel igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások miatt, mondván, ezek meggyengíthetik a bíróságok függetlenségét és a jogállamiságot, az alkotmánybíróság nem megfelelő működése pedig "súlyosan aláássa" a demokráciát. A dokumentumban ezért az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság ajánlásainak maradéktalan végrehajtását sürgették.
Mint írták, az utóbbi időben számos területen gyors jogalkotási fejleményekre került sor megfelelő konzultáció és alkotmányossági felülvizsgálat nélkül, például az állami média, a büntetőjog, a rendőrségre és a civil szervezetekre vonatkozó törvények, a menedékjog és a nők jogai terén. Továbbá rámutattak: ez felveti a fékek és ellensúlyok, illetve az alapvető emberi jogok szisztematikus ellehetetlenítésének kockázatát.
Állásfoglalásukban a képviselők arra is felszólították Varsót, hogy azonnali hatállyal függessze fel a nagyszabású fakitermelést a bialowiezai erdőben, valamint tartsa tiszteletben a gyülekezési szabadságot, és vizsgálja ki azokat a jelentéseket, amelyek szerint a rendőrség megfigyeli az ellenzéki vezetőket.
A lengyel kormánypártot is a soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakció saját határozati javaslatot terjesztett a plénum elé, a képviselők azonban az ötpárti tervezetet fogadták el.
Később a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja leszögezte: nem támogatták a határozatot, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy "Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra", és demokratikusan megválasztott kormányokat büntessenek.
"Elfogadhatatlan, hogy számos, a valóságtól elrugaszkodott képviselő abban leli örömét, hogy a szubszidiaritás elvét semmibe véve nemzeti belügyekbe avatkozik" - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben, miszerint "a lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért".
Szanyi Tibor szocialista képviselő kiemelte: el kell érni, hogy "Orbán és Kaczinsky következmények nélküli politikai ámokfutása ne lebeghessen csábító példaként a jövő potenciális európai despotái előtt".
Mint rámutatott, a lengyel és a magyar jogállamiság ügyét az is összekapcsolja, hogy a két kormány előre jelezte, kölcsönös vétójukkal úgyis megmentenék egymást az esetleges uniós szankcióktól. Szanyi ezért azt javasolta a bizottságnak és a tagállamoknak, hogy "a két eljárást eleve egyesítve folytassák le".
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra figyelmeztetett, hogy a jogállamiság az EU legfontosabb alapelve, és ha ez veszélybe kerül, akkor veszélybe kerülnek az emberi jogok és a demokrácia is. "Ma mindez veszélyben van Lengyelországban és Magyarországon is" - közölte.
Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa pedig kiemelte, egyre nő azon országok száma, amelyek kapcsán vitát kell folytatni a jogállamiságról. Aláhúzta: Magyarországon és Lengyelországban például "kormányzatilag monopolizálják a médiapiacot, szimpla propagandaeszközzé degradálva a sajtó meghatározó részét".
Az Európai Parlament tavaly január óta öt vitát folytatott a lengyel jogállamisági helyzetről, és a mostanival együtt három állásfoglalást fogadott el.
Továbbra is legalább két lépés kell még ahhoz, hogy meginduljon Varsóval szemben az a többlépcsős eljárás, melyet az alapjogok megsértése esetére kodifikáltak az uniós jogba. Elsőként az EP-nek ténylegesen el kell majd fogadnia az eljárás megindítását kezdeményező javaslatot. Ehhez a leadott szavazatok több mint kétharmadára és a képviselők abszolút többségének támogatására van szükség. Ezután az EU-tagországok kormányait képviselő miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthetne arról, fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban.
A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit ebben az esetben szinte kizártnak tartanak.
Az EP májusban hasonló határozatot fogadott el a magyarországi helyzet kapcsán is, kezdeményezve az "atomfegyverként" is emlegetett uniós eljárás megindítását.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 15. szerda 16:36:13 | LAN_THEME_20

IM: életbe lépett a meghosszabbított kilakoltatási moratórium


Budapest, 2017. november 15., szerda (MTI) - Életbe lépett a meghosszabbított kilakoltatási moratórium szerdán - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM).

Az IM az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: az Országgyűlés október 31-én fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a kilakoltatási moratórium időtartamát a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett november 15-től április 30-ig állapítja meg magánszemélyek esetében.
A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, amelyekben a lakóingatlanokat a módosítás hatálybalépésének napján még nem ürítették ki.
A 2003 óta létező téli kilakoltatási moratórium célja, hogy a legkritikusabb időszakban megvédje a nehéz helyzetbe jutott családokat, a lakás elvesztése ne járjon együtt automatikusan az élet veszélyeztetésével, az emberi méltóság sérelmével. Az Országgyűlés döntésének köszönhetően a meghosszabbított téli kilakoltatási moratórium hosszabb időre ad védelmet az érintetteknek.
A minisztérium közleménye szerint a szociálliberális kormányok egyik legsúlyosabb örökségének, a devizahitelezési válságnak a kezelése a polgári kormányra maradt, amely 2010 óta több, devizahiteleseket segítő intézkedést hozott: bevezette az árfolyamgátat, elszámoltatta a bankokat és forintosította a devizahiteleket. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően 25-30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, és ezermilliárd forintot kaptak vissza a családok. A bírósági végrehajtási törvény idén márciusi módosítása következtében pedig már nem lehet becsérték alatt árverezni ingatlanokat - tudatta az IM.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 15. szerda 16:35:12 | LAN_THEME_20

Fazekas: A nemzeti parki védjegyes termékek terjedése támogatja a gazdasági növekedést


Szarvas, 2017. november 14., péntek (MTI) - A nemzeti parki védjegyprogram a magyar minőséget, a vidék értékeit fejezi ki, az értékek bővülése támogatja a gazdasági növekedést - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nemzeti parki termékvédjegy-körút szarvasi állomásán kedden.

A tárcavezető elmondta, áprilisban indították az országjárást azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a nemzeti parkok természeti értékeire, valamint az azokból előállított termékek jelentőségére. A sajtokról, mézekről, szalámikról és kolbászokról, sörökről, borokról - amelyek sikeres pályázat esetén megkaphatják a védjegyet - szólva elmondta: ezek hagyományos technikával, ízfokozók, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készült termékek, amelyeket meg kell becsülni. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, 213 gazdálkodó 927 terméke érdemelte ki a védjegyet, de ez a szám "exponenciálisan, napról napra nő". A cél a védjegyrendszer megalkotásakor az volt, hogy fokozzák a természeti erőforrások védelmét, a falusi önfoglalkoztatást, segítsék a termelők helyben maradását, megélhetését, növeljék a termékek megbecsülését és piacot biztosítsanak számukra. Elsőként a Bükki Nemzeti Park szerezte meg a védjegyet, amelynek elnyeréséhez fontos kritérium, hogy védett vagy Natura 2000-es területen kell gazdálkodni, a terméknek elsősorban helyi alapanyagokból kell készülnie, és a térség természeti, kulturális, táji sajátosságait kell tükröznie - közölte. A védjegyet - amely Szabadalmi hivatali lajstrommal rendelkezik - 1-5 évre adják meg. Rácz András elmondta, Magyarország a nyugat-európai országokhoz képest nagyon előnyös helyzetben van, hiszen területének egyharmada természetközeli állapotban maradt meg, 9 százaléka védett, 21 százaléka Natura 2000-es terület. A 10 nemzeti park 300 ezer hektárnyi területet kezel, felét több mint kétezer bérlőnek adják ki használatra. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója az MTI kérdésére elmondta, 11 védjegyes termékük van, köztük mézek, lekvárok, szörpök, sajtok és szürkemarhából készült termékek, pácolt húsok és kolbászok. Különlegesség emellett a túzoksör, amely a túzok számára termesztett gabonából készül. Tirják László elmondta, több ötletük van még, amivel a 7500 hektárnyi, bio minősítésű gyepen termő növényeket hasznosítani lehetne. Mézet lehetne készíteni a volgamenti héricsből és a kónya zsályából, amelyek Magyarországon csak itt nőnek; réti szénából készült párnatöltetet, vagy akár fűszer- és gyógynövényekből készülő ételízesítőt lehetne készíteni - mondta.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 15. szerda 16:21:09 | LAN_THEME_20

vasárnap 12 november 2017
Négy nemzet jégkorongtorna - Legyőzte az olaszokat a magyar válogatott


Budapest, 2017. november 11., szombat (MTI) - A magyar jégkorong-válogatott 5-2-re legyőzte az olasz együttest a budapesti Tüskecsarnokban zajló Négy nemzet torna szombati játéknapján.


Roland Divatház Négy nemzet torna, 2. forduló:
Magyarország-Olaszország 5-2 (2-1, 0-1, 3-0)
--------------------------------------------
gólszerzők: Magosi (11., 55.), Sarauer (12.), Wehrs (59.), Erdély (60.), illetve Marchetti (8.), Frigo (21.)

Mindkét csapat vereséggel kezdte a tornát, a magyarok a lengyelektől, az olaszok a japánoktól kaptak ki a pénteki nyitónapon.
Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány a jövő áprilisi, hazai rendezésű divízió I/A-s világbajnokságra készülő csapata a nyolcadik percben hátrányba került, Michele Marchetti az első nagy lehetőséget kihasználva vette be Bálizs Bence kapuját. Nemsokára azonban már magyar előnynek örülhetett a teltházas Tüskecsarnok közönsége: előbb egy villámgyors emberelőnyös játékban volt Bartalis István, Sebők Balázs, Magosi Bálint a pakk útja a hálóig, majd 46 másodperccel később Sárpátki Tamás átadásából Sarauer Andrew vágta kapásból kapuba a korongot. A harmad végén érezhetően fokozódott a magyar nyomás, több helyzetet is kidolgozott a házigazda.
A második húsz perc rögtön olasz egyenlítéssel indult: még fél perc sem telt el a játékrészből, amikor Luca Frigo belőtte az élesen kapu elé tett korongot. Mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, s bár az olasz kapu forgott többször veszélyben, Bálizsnak is kellett hárítania, s a kapuvas is segítségére volt. Újabb találat azonban nem született a harmadban, így a záró felvonásra 2-2-es döntetlennel fordultak a csapatok. Ez maradt az állás egészen az 55. percig, amikor Sebők újabb gólpasszt adott Magosinak. Az utolsó percek izgalommentességéről pedig Wehrs Kevin és Erdély Csanád gondoskodtak: előbbi egy távoli bombával, utóbbi üreskapus góllal.
A két együttes februárban Lengyelországban is találkozik felkészülési tornán, ahol az egyaránt vb-ellenfél házigazda lengyel és kazah csapat ellen is jégre lép a magyar válogatott. A jövő áprilisi világbajnokságon a szlovén és a brit csapat lesz még a magyar válogatott riválisa.
A magyarok vasárnapi, japánok elleni mérkőzésére jegyek még korlátozott számban kaphatók.

korábban:
Lengyelország-Japán 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)

pénteken játszották:
Lengyelország-Magyarország 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
Japán-Olaszország 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)
vasárnap játsszák:
Lengyelország-Olaszország 14.30
Japán-Magyarország 18.00

Az állás: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Magyarország 3 (6-6), 3. Japán 3 (4-4), 4. Olaszország 0

Skrevet av: krajcso, 2017. november 12. vasárnap 07:18:20 | LAN_THEME_20

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást


Budapest, 2017. november 12., vasárnap (MTI) - Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati voksolást: Lendvajakabfán, Tilajban és Váraszón polgármestert, Kárászon pedig egyéni listás képviselőket választanak.

A Zala megyei Lendvajakabfán a korábbi polgármester halála miatt rendeznek időközi választást. A kistelepülésen két független jelölt indul, a választói névjegyzékben 38-an szerepelnek.
A szintén zalai Tilajban ugyancsak a korábbi polgármester halála miatt lesz időközi választás. A posztért három független jelölt indul. A településen 164 választópolgár adhatja le a voksát.
A Heves megyei Váraszón azért írtak ki időközi választást, mert a polgármester lemondott. A kistelepülésen egy független jelölt és a Magyar Munkáspárt jelöltje indul. A település választói névjegyzékében 410-en szerepelnek.
A Baranya megyei Kárászon két egyéni listás önkormányzati képviselőt választanak, a két helyre öt független jelölt pályázik. A településen 281-en voksolhatnak.
Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 12. vasárnap 07:17:00 | LAN_THEME_20

Médiatanács: 78,8 millió ismeretterjesztő filmekre, 74,6 millió rádiós műsorokra


Budapest, 2017. november 10., péntek (MTI) - Kilenc ismeretterjesztő film elkészítését összesen 78,8 millió forinttal, huszonnyolc rádiós hírműsor és közérdekű szolgáltató magazinműsor elkészítését pedig összesen 74,6 millió forinttal támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A testület e heti üléséről az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a Magyar Média Mecenatúra Program Kollányi Ágoston-pályázatának idei második fordulójában odaítélt támogatással Mosonyi Szabolcs is újabb részt forgathat a "Vad" filmekhez Vad erdők, vad bércek címmel, amelynek központjában az európai hiúz áll majd.
Simonyi Balázs egy elismert magyar állatorvos és egy önkéntes görög állatvédő madárkórházainak kihívásait mutatja majd be. A kőbaltás ember harmadik epizódjának elkészítésére kapott támogatást Gauder Áron; a film alkotói ezúttal Tatán kutatják fel egy valamikor mamutra vadászó neandervölgyi törzs mindennapjait - tudatták.
A tájékoztatás szerint folytatódhat Jankovics Marcell hazai szenteket bemutató sorozata is; ezúttal azt a tucatnyi külföldi származású szent papot ismerhetik meg a nézők, akik élen jártak a magyarok - elsősorban a fejedelem és udvara - megtérítésében, köztük a Géza fejedelmet megkeresztelő cseh Szent Adalbertet, a Szent Imre nevelőjeként ismert velencei születésű Szent Gellértet és a nándorfehérvári csatához sikerrel toborzó, olasz gyökerű Kapisztrán Szent Jánost.
Hevér Zoltán rendező újabb tizenhat epizódot forgathat a Reformáció hétről hétre című sorozathoz, ezúttal is civileket megszólaltatva, akik szakmájuk és vallásuk kapcsolódási pontjairól beszélnek öt-öt percben. A második világháború után a kárpátaljai görög katolikus egyházközösségek pravoszláv egyházba történő beolvasztásának kísérletéről Vojtkó Ferenc készít filmet, Tóth Péter Pál pedig a német megszállás során elhurcolt politikai foglyok történetét dolgozza fel. A magyarbarát angol történész és diplomata, Sir Bryan Cartledge életét Gálfi Melinda viszi képernyőre, Farkas György pedig nyolcrészes sorozatot gyárt a hungarikumokról - jelezték.
A közlemény szerint a médiatanács hírműsorok és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázatának idei harmadik fordulójában huszonnyolc sikeres pályázat összesen 74,6 millió forintot kap a kisközösségi, kereskedelmi és közösségi rádiók számára kiírt pályázaton.
Hírműsor kategóriában eredményes pályázó volt a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió sátoraljaújhelyi és miskolci adója, a szintén miskolci Csillagpont Rádió, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a szombathelyi Friss FM, a dunaújvárosi Rádió 24, a Tamási Rádió, a salgótarjáni 100,4 Rádió 1 és a zalaegerszegi 95,1 Rádió 1, a fővárosi Klasszik Rádió 92,1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100 és a Rádió Dabas. Szolgáltató magazinok gyártására támogatáshoz jutott az egri FM7 Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió és az Amadeus Rádió, a Rádió Szarvas, a pécsi 99,4 Rádió 1, a Berettyó Rádió, illetve a Sárvár Rádió. Mindkét kategóriában támogatásban részesül az Érd FM 101,3 és a hódmezővásárhelyi Rádió 7 - tájékoztattak.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 12. vasárnap 07:15:55 | LAN_THEME_20

Az utolsó két területi válogatóval folytatódik pénteken a Fölszállott a páva


Budapest, 2017. november 8., szerda (MTI) - Az utolsó két területi válogatót összefoglaló adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada: péntek este a Hajdúböszörményben és az erdélyi Mikházán készült filmeket tekinthetik meg a közmédia nézői - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 5. és 6. válogatófilmjében is számos tehetséggel ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői pénteken 20 óra 25 perctől. A válogatókon készült filmek végén kiderül, kik és mely produkciók folytathatják a versengést a jövő héten kezdődő élő adásokban.
Az összegzés szerint a hajdúszoboszlói területi válogatón 44 produkció közül választotta ki a zsűri a továbbjutókat. Több száz szereplő, számos tehetség kerül péntek este képernyőre.
A válogatófilmek sorát az erdélyi Mikházán készült film zárja. A fesztiválhangulatban zajlott válogató bizonyság arra is, mekkora szerepet tölt be a magyar nyelv és kultúra megőrzésében a népzene és a néptánc, a hagyományok tovább örökítése.
A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi két adásban a szarvasi, a budapesti, a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókon készült filmeket vetítették. Az első két válogatóból tizenöten, a másodikból és a harmadikból összesen tizennégyen jutottak az elődöntőbe, így még tizenkilenc hely kiadó. A területi válogatókról ugyanis 48 produkció jut tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.
Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.
Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek.
A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.
Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti.
A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Skrevet av: krajcso, 2017. november 12. vasárnap 07:15:17 | LAN_THEME_20

szombat 28 október 2017
Jelentősen növelné termelését a Szarvasi Mozzarella Kft.


Békéscsaba, 2017. október 27., péntek (MTI) - Új üzemet építene, ezzel ötven százalékkal növelné napi tejfeldolgozó kapacitását a Szarvasi Mozzarella Kft. A beruházás jövőre elkezdődhet, amennyiben pozitív elbírálást kap egy európai uniós pályázatuk - nyilatkozta a cég tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek.

Rohony Miklós elmondta, a tervezett beruházás értéke 1 milliárd 840 millió forint, amelynek a támogatási intenzitása 37 százalékos. Az összeg 25 százalékát saját erőből fedeznék, a maradékot támogatott hitelből teremtenék elő.
A beruházás során egy 2500 négyzetméteres új üzemet építenének, amelynek gyártóüzemi része mintegy ezer négyzetméter lenne, így a jelenlegi 900 négyzetméteres üzem megduplázódna. A jelenlegi napi 100 ezer liter tej feldolgozása 150 ezerre nőne.
A projekt részeként új eszközöket, gépeket is beszereznének. A cégvezetés szeretné, ha 2019-ben már az új gyárrészben is elkezdődhetne a gyártás.
A Szarvasi Mozzarella Kft. jelenleg 134 munkavállalót foglalkoztat, ezt a létszámot a beruházás keretében megvalósuló automatizálás mellett is szeretnék megőrizni.
Rohony Miklós azt mondta, ez a cég történetének legnagyobb fejlesztése lenne, reményeik szerint még idén elbírálják a GINOP-os (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatot.
A Szarvasi Mozzarella Kft.-t 50-50 százalékos tulajdonban egy magyar-olasz vegyesvállalat alapította 1991 júliusában. 1996 óta van a cég Rohony Miklós tulajdonában.
Árbevétele tavaly - a 2015-ös 4,9 milliárd forint után - 5 milliárdra nőtt, adózott eredménye 439 millióról 331-re csökkent. A tulajdonos várakozása szerint az idén is lesz némi visszaesés, amit a tejfelvásárlási árak emelkedésével magyaráz.
A vállalat éves szinten 4 ezer 600 tonna mozzarellát gyárt, több mint tízféle termékcsaládot állítanak elő, legkeresettebb termékük a mini mozzarella. Külföldre jelenleg kis volumenben exportálnak, a fő célország Románia, az árbevétel alig öt százaléka származik az exportértékesítésből. A beruházás révén ezen is emelni szeretnének, valamint a belföldi piacon is 20-25 százalékos növekedést remélnek - mondta Rohony Miklós.
A vállalat tejfelvásárlás céljából nagyüzemi tehenészetekkel áll több éves, évtizedes kapcsolatban; ezek között számos Békés megyei tehenészet is megtalálható. A vállalatnak saját járműflottája, Budaörsön logisztikai központja is van.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 28. szombat 08:11:35 | LAN_THEME_20

Békés megyében is csatlakozhatnak az időskorúak nyugdíjas szövetkezethez


Gyula, 2017. október 27., péntek (MTI) - Békés megye két településén, Békéscsabán és Szarvason nyitott irodát a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet - mondta Nagy Gábor elnök pénteken az MTI-nek.

Békéscsabán mostanáig 36-an csatlakoztak a szövetkezethez, és 150-160-an érdeklődnek a munkák iránt. Szarvason eddig öten léptek be, de ott is sokkal több az érdeklődő. A megyeszékhelyen nyomdai kisegítő, valamint anyagmozgató állásra keresnek nyugdíjasokat; Szarvason egy műanyaggyártással foglalkozó cég keresnek három műszakra dolgozókat.
Nagy Gábor kifejtette: jelenleg is dolgoznak több szerződés előkészítésén, aláírásán, több munkáltatóval is tárgyalnak. Békés megyében elsősorban kisebb üzemekbe és kkv-khoz könnyű, betanított fizikai munkára, valamint áruházláncokba kereskedelmi munkára keresnek nyugdíjas munkavállalókat.
Hozzátette, még egyeztetnek az órabérekről is, nyomdai kisegítő állást például bruttó 733 forint/óráért, azaz a minimálbérért kínálnak a Viharsarokban. De van olyan előkészített szerződésük, amelyben többféle órabért adtak meg a munkáltatók - közölte.
Megjegyezte, az órabérből - más típusú munkavállalástól eltérően - csak a 15 százalékos szja-t vonják le a dolgozótól, egyéb hozzájárulásokat, egészségügyi- és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni. A munkavállaló a fizetésen felül megtarthatja a nyugdíját is.
Nagy Gábor szerint Békésben mind a foglalkoztatói oldal, mind a nyugdíjasok egyre inkább érdeklődnek a szövetkezeti munkalehetőség iránt, ám azt tapasztalják, hogy még sokan nem tudnak erről a lehetőségről, amely legnagyobb előnye véleménye szerint a rugalmas munkaidő. Egy nyugdíjas napi 4-6 órás, heti akár csak 1-2 napos munkát is vállalhat - jelentette ki.
Nagy Gábor elmondta, Békés megye más városában nem terveznek irodát nyitni, Békéscsabáról és Szarvasról az egész megyét ki tudják szolgálni.
A nyugdíjas szövetkezetek megalakulását a július elejétől hatályos szövetkezeti törvény tette lehetővé. A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint október 17-ig országosan 45 közérdekű nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be a cégnyilvántartásba.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 28. szombat 08:09:59 | LAN_THEME_20

Fölszállott a páva - Tizenöt produkció az elődöntőben a szarvasi és a budapesti válogatóról

Budapest, 2017. október 27., péntek (MTI) - Tizenöt produkció jutott be a szarvasi és a fővárosi területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe.

A területi válogatókat felvételről láthatták az érdeklődők a Duna televízióban péntek este.
Az elődöntőbe jutott a Bulyáki Anett (Nagyecsed) és Oszlánszky Patrik (Dombrád) táncospár, a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes (Békéscsaba), a citerás Debreczeni-Kis Helga (Szentes), Gellén Péter táncos (Szentendre), Juhász András hegedűs (Békéscsaba), a Tessedik Táncegyüttes (Szarvas), Fekete Borbála énekes (Eger), Gaál Kinga Magdolna énekes (Dunakeszi), Gál János citerás (Budapest), Haraszti József táncos (Bátonyterenye), Nagy József táncos (Budapest), a Nógrád Táncegyüttes (Salgótarján), Póczos Mátyás Bendegúz tekerős (Salgótarján), a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes (Budapest) és a Vadrózsák Néptáncegyüttes (Budapest).
Az idén a Hagyomány összeköt! mottóval zajló Fölszállott a páva következő, szintén felvételről sugárzott adása november 3-án lesz, akkor a keszthelyi és tatabányai területi válogatókból, november 10-én pedig a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán tartott területi válogatókból látható összefoglaló. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.
Az élőben sugárzott elődöntők november 17-től láthatók, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza közös műsorában idén is 4 kategóriában állnak a zsűri elé a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok, valamint néptáncegyüttesek.
A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 28. szombat 08:08:54 | LAN_THEME_20

csütörtök 26 október 2017
Közel 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus a harmadik negyedévben


Budapest, 2017. október 26., csütörtök (MTI) - Bővüléssel zárta a belföldi turizmus a harmadik negyedévet, a Szallas.hu portál legfrissebb elemzése szerint 8,1 százalékos volt a növekedés tavaly nyárhoz képest.

A portál korábbi adatai szerint az első negyedévben 8, a másodikban pedig 15 százalékkal nőtt a belföldi turizmus, és jó esély van rá, hogy a negyedik negyedévi növekedés is meghaladja majd az előző évit.
Az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szerint a rövid vakáció volt a legnépszerűbb az idei szezonban is, az 1-2 éjszakás foglalások együttesen az összes foglalás több mint felét tették ki.
Az átlagos foglalási érték 54 205 forint volt, az üdülések közel kétharmada 50 ezer forint alatti értéket képviselt. A legolcsóbb foglalás 1 886 forint volt, míg a legdrágább 3,5 millió forint - ismertette a részleteket Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.
A szálláshely kategóriák között továbbra is az apartman, panzió, vendégház a legnépszerűbb, a nyaralások közel kétharmada szólt ezek közül valamelyikre. A foglalások 25 százaléka apartmanra vonatkozott, a második legkeresettebb kategóriának a vendégház bizonyult 20,47 százalékkal, ezt követte a panzió 16,53 százalékkal.
SZÉP-kártyával közel 20 százalékkal gyakrabban fizettek a harmadik negyedévben, tíz vendégből kettő így rendezte a számlát. A kártyahasználat átlagértéke is jelentősen emelkedett, a tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb, 81 066 forint volt.
A Szallas.hu adataiból az is jól látszik, hogy megnövekedett a mobilos felhasználók aránya: 2012-ben még alig 5 százalék volt a mobilos foglalások aránya, tavaly már a foglalások harmada érkezett mobiltelefonról, idén viszont minden második vendég okostelefonjáról intézte a szállás kiválasztását.
A top települések élmezőnyében nem volt változás, idén is Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló volt a nyár slágere. A lista többi szereplője is ismerős már, egyedül Zamárdi férkőzött fel új belépőként a tízes listára, s ezzel Balatonlellét szorította le onnan. Megyék szerinti bontásban Somogy, Veszprém, Zala, Heves, Pest és Hajdú-Bihar fogadták a legtöbb turistát, a foglalások közel kétharmada szólt ezekbe a megyékbe. A külföldi úti célok közül jellemzően Horvátország, Lengyelország vagy Románia felé indultak nyaralni a magyarok a Szallas.hu adatai szerint. Horvátországba 27 százalékkal nőtt a foglalások száma az előző szezonhoz képest.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 26. csütörtök 11:08:32 | LAN_THEME_20

Befejeződtek az őszi betakarítási munkák Békésben


Gyula, 2017. október 25., szerda (MTI) - A kukorica betakarításával befejeződtek az őszi aratási munkák Békésben, a gazdák gyenge évet zártak - nyilatkozták szakemberek szerdán az MTI-nek.

Kukoricát idén 101 ezer hektáron termesztettek Békésben és 495 ezer tonna terményt takarítottak be.
Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke szerint ez közel ötven százalékkal marad el a tavalyi rekordterméstől.
Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára is az elmúlt öt év negatív rekordjának nevezte a kukoricatermést, hozzátéve, hogy a szórás nagy, hektáronként 2 és 7 tonna között ingadozott a termés, a megyei átlag hektáronként 4,9 tonna lett. Hozzátette, a forró, aszályos nyár miatt 3-4 ezer hektáron silózni kellett az nem termő kukoricát. A meleg időjárásnak egyetlen pozitívuma volt, hogy szinte alig kellett szárítani a kukoricát, míg tavaly ez jelentős kiadással járt - jegyezte meg.
Barabás Béla elmondta, a kukoricatermesztés önköltségi ára hektáronként 220-260 ezer forint közötti, így a 41-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár mellett csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként.
A titkár szerint néhány gazda kötött előszerződést a kukoricára, és legfeljebb 43-45 ezer forintos felvásárlási árat érhettek el, a többség azonban a raktározás mellett döntött.
Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, raktárhiány nincs Békés megyében, de mivel a kalászos gabonák felvásárlási ára is alacsony volt, ráadásul most az értékesítés is leállt és a napraforgó egy része is a raktárba került, a kukorica betakarítása után "elfogynak a szabad helyek". Hozzátette, január-februárban indulhat meg az értékesítés.
Barabás Béla megjegyezte, jelentős áremelkedésre nem nagyon van kilátásuk a gazdáknak, a világpiacon ugyanis nincs hiány kukoricából.
Békésben befejeződött a vetés is, őszi búzát 92 ezer, káposztarepcét 20 ezer, őszi árpát 19 ezer, tritikálét 4 ezer 500 hektáron vetettek. Kozsuch Kornél elmondta, a vetésszerkezet nem változott jelentősen, a Viharsarokban is megfigyelhető, hogy aszálytűrő-képessége és magasabb terméshozama miatt némileg nő a repce vetésterülete a búza rovására, de mint mondta, 92 ezer hektár alá már nem fog csökkenni a búzaterület.
A gazdák az őszi mélyszántásokat várhatóan november közepére, végére fejezik be.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 26. csütörtök 11:07:29 | LAN_THEME_20

A Duna is főszereplője volt a Rómában tartott nemzetközi Víz és Klíma csúcstalálkozónak


Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma, 2017. október 25., szerda (MTI) - A tizenkét országot egybekapcsoló Duna kiváló példája annak, hogy a nagy vízgyűjtő területek nemzeteinek közösen kell fellépniük a klímaváltozás kihívásaival szemben - nyilatkozta Bozán Csaba, a szarvasi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) öntözési és vízgazdálkodási szakembere az MTI-nek, miután Rómában szerdán véget ért a Víz és Klíma nemzetközi csúcstalálkozó.

A világ harmincöt nagy vízgyűjtő területű folyójával és tavával rendelkező több mint száz ország vízgazdálkodási szakemberei a három napos találkozón az éghajlatváltozás hatásait vizsgálták a vízkészletek mennyiségére és minőségére.
Bozán Csaba szerint klímaváltozás mindig volt és mindig lesz, "ez egy folyamat, amellyel együtt kell élnünk". A jövőben azonban a vízháztartási szélsőségek fokozódni fognak, egyes helyeken víztöbblet, másutt vízhiány jön létre. Az éghajlatváltozás folyamatát megállítani nem lehet, de lassítani igen, és az alkalmazkodás is segíthető - tette hozzá. Erre jó példa lehet szerinte a Duna vízgyűjtő területéhez kapcsolódó nemzetek közötti vízgazdálkodási együttműködés.
A konferencia kiemelt témája volt a nagy folyók sérülékenysége egy-egy szélsőséges környezeti változástól - hangsúlyozta Jancsó Mihály a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályának osztályvezető-helyettese.
Megjegyezte, a klímaváltozás negatív hatásai a hozzáférhető vízkészletekre már most is kézzel foghatóak, hiszen az emberek életét a világ számos pontján nehezítik árvizek, súlyos aszályok, szokatlanul erős viharok vagy földcsuszamlások.
A római csúcson többek között az ENSZ Gazdasági Bizottsága (UNECE), a Vízgyűjtő Területek Nemzetközi Hálózata (INBO), a Nemzetközi Szövetség a Vizekért és a Klímáért (GAWC), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és az Európai Parlament képviseltette magát.
A találkozó előkészítette a novemberben Bonnban esedékes COP23 klímatalálkozót és a Víz Világfórumot, amely márciusban Brazíliában lesz. A római találkozót záró Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy 2020-ban újabb nemzetközi klíma- és víztalálkozót rendeznek az olasz fővárosban.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 26. csütörtök 11:06:21 | LAN_THEME_20

Országos zenei Fair Play Napot rendeznek csütörtökön


Budapest, 2017. október 25., szerda (MTI) - Országos zenei Fair Play Napot tartanak október 26-án csütörtökön a tudatos és tisztességes zenefogyasztás érdekében a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére.

Az első zenei Fair Play Napon alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Csütörtökön országszerte koncerthelyszíneken és a csatlakozó zenei alkotók online felületein találkozhat a közönség a Fair Play Nap üzenetével, egy rövid videóval, amelyben a hazai zenei élet szereplői fogalmazzák meg, miért fontos zenei pályájuk alakulásában a fair play. A kommüniké idézi Jónás Vera énekest, aki hangsúlyozta: a zeneipar óriási hányadát lenyeste, hogy hirtelen mindenki mindent ingyen megtalál a neten.
A ProArt Zeneipari Jelentés a zenei alkotófolyamat fenntarthatóságát is vizsgálja, benne a zenészek jövedelmi viszonyaival. A közlemény kiemeli: ezek a számok jól mutatják, hogy a folyamatosan bővülő zenefogyasztás mellett az alkotók nem jutnak ezzel arányosan jövedelemhez a hangfelvételek után. A fizikai hordozók jelentősége csökken, a digitális zenefogyasztás válik általánossá. A Fair Play Nap kezdeményezéshez több koncerthelyszín csatlakozott, Budapesten az A38, a Kuplung, a Budapest Jazz Klub, az Akvárium Klub, Miskolcon a Helynekem, Győrött a Rómer Ház, Szarvason a Zebra. A zenei terjesztők közül a dalok.hu, a Star Network, valamint a WMMusic Distribution állt az ügy mögé.
A klubokban a csütörtöki koncertek előtt levetítik az első Fair Play Nap videóüzenetét, amelyben Jónás Vera, Váczi Eszter, Mihalik Ábel (Drastik Putto), a Margaret Island és a Lóci játszik zenészei fogalmazzák meg, miért tartják fontosnak ezt a kérdést.
Bővebb információ a www.fairplayhungary.hu és a www.facebook.com/fairplayhungary oldalon.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 26. csütörtök 11:05:31 | LAN_THEME_20

szerda 25 október 2017
Pénteken indul a Fölszállott a páva 5. évada


Budapest, 2017. október 25., szerda (MTI) - A területi válogatókkal - amelyeken több mint ezren álltak ismét a zsűri elé - pénteken indul a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet a Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.

Október 27-én 20:25-től a szarvasi, 21 órától pedig a fővárosi területi válogatóról készült filmeket tekinthetik meg a Duna televízió nézői - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.
Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: külön mérettetnek meg az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncos párok; valamint a néptáncegyüttesek.
A népi kultúra hagyományának megtartó, összekötő erejével már az első adásban találkozhatnak a nézők: megismerkedhetnek a bátonyterenyei Haraszti József néptáncossal, aki már végigélt egy Pávát - igaz, csak kísérőként. A fiatal néptáncos a gyermekpáva énekkategória-győztes ikerpárjának, Marcsinak és Julcsinak a bátyja. "A család egy biztos pont az életünkben, onnan kapjuk meg az alapokat az élethez. Nagyon örülök, hogy olyan neveltetést kaptam otthon, amivel az életemet egyenes háttal tudom leélni" - idézi a közlemény Haraszti Józsefet.
Szintén pénteken ismerhetik meg a nézők Oszlánszky Patrikot, a gyermekpáva közönségdíjasának, a nehéz sorsú Hoksz Attilának a mentorát. "Aki eddig az apró tehetség, Attila sorsáért izgult, aki a nézők és az OTP Bank jóvoltából otthont tudott vásárolni Dombrádon, most szoríthat mesterének, Patriknak is: párjával, Bulyáki Anettel nagyecsedi táncokkal áll a zsűri elé. Hogy folytatódik-e a dombrádi sikerszéria, kiderül a szarvasi területi válogató végén" - írják az ajánlóban.
A Fölszállott a páva a teljes Kárpát-medencét képviselve, összesen hat területi válogatóval számol be az élő adásokat megelőző küzdelmekről, a filmek végén pedig kiderül, hogy kik a továbbjutók. November 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.
Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.
A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.
Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti.
A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 25. szerda 16:28:29 | LAN_THEME_20

Kelemen Hunor: Az erdélyi magyarság nem mondott le az autonómiaigényéről


Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2017. október 25., szerda (MTI) - Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarságnak az elmúlt 25 évben sikerült lefektetnie a belső önrendelkezés néhány fontos pillérét, és a közösség egy pillanatig sem mondott le az autonómiaigényéről, de csakis a román többség támogatásával érheti el a célját.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség honlapján közölt írásában fejtette ki erről a véleményét a romániai magyarság belső önrendelkezési igényét először kinyilvánító Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása 25. évfordulóján.
A politikus az 1992-ben elfogadott autonómianyilatkozatot az újrakezdés dokumentumának nevezte. Szerinte az erdélyi magyarságnak minden újrakezdés egyaránt kényszer és lehetőség.
"Akkor azt mondtuk, a magyar közösség jólétét a belső önrendelkezés biztosíthatja. (.) Az azóta eltelt negyedszázadban több-kevesebb sikerrel érveltünk igazunk mellett. Vállalásainkért legjobb tudásunk szerint küzdöttünk ezekben az időkben: az anyanyelv-használatban jelentős előrelépést értünk el a helyi közigazgatásban, létrehoztuk a magyar nyelvű oktatás teljes rendszerét az óvodától az egyetemig, megteremtettük a magyar kulturális intézményrendszert, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A belső önrendelkezés néhány fontos pillérét sikerült lefektetnünk, annak kiteljesedéséről, az autonómiáról egy pillanatig sem mondtunk le" - fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Megjegyezte azonban, hogy a demokráciában egy számbeli kisebbség csakis a többség támogatásának a megszerzésével érheti el céljait. "Nekünk felelős politikai alakulatként sosem szabadott figyelmen kívül hagyni a mindenkori romániai közhangulatot, sosem szabadott kockáztatni, hogy elvegyék tőlünk azt, amiért nagyon sokat dolgoztunk. Mindaddig, amíg nemzetbiztonsági kockázatként, instabilitást előidéző tényezőként tekintenek jogos követelésünkre a román pártok, az autonómiával szembeni indulatok is elevenek lesznek" - tette hozzá.
Kelemen Hunor úgy vélte: a Kolozsvári Nyilatkozat 25 évének, és Románia fennállása 100 évének az a mérlege, hogy minden egyes jogért és intézményért újra és újra meg kell harcolni, ezért mindennél sürgetőbb feladat új alapokra helyezni a többség-kisebbség viszonyt. "Évszázados az a realitás, hogy hiába is kérjük a gyulafehérvári ígéretek teljes körű betartását, ha a mindenkori román politika visszautasítja azt" - tette hozzá.
A politikus szerint a 2018-as román centenárium esélyt is teremt arra, hogy kizökkentsék holtpontjáról a többség-kisebbség viszonyt. "Párbeszédet kezdeményezünk a román többséggel, a sérelmek kibeszélése mellett az együttélés új alapokra helyezését" - fogalmazta meg. Hozzátette: egy ország akkor lehet erős, ha közösségei, így kisebbségi közösségei is azok. "A többség felelősségét hangsúlyozva a jövőben is azon leszünk, hogy az erdélyi magyarok ne csak egyénenként, hanem közösségként is erősek legyenek. Az elmúlt 100 év fényében: erősebbek, mint valaha" - fogalmazta meg a Kolozsvári Nyilatkozat 25. évfordulójára szánt írásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári Nyilatkozatban az RMDSZ leszögezte: "a romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjogú társa", és kinyilvánította, hogy "a belső önrendelkezés útján" kíván haladni. A célokat az RMDSZ akkori vezetői és parlamenti frakciói a kolozsvár főterén álló Szent Mihály templomban letett esküvel is megerősítették.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 25. szerda 16:27:32 | LAN_THEME_20

Közös imára és őrtüzek gyújtására hívja vasárnapra Székelyföld népét a Székely Nemzeti Tanács elnöke


Kolozsvár, 2017. október 25., szerda (MTI) - Közös imára és őrtüzek gyújtására hívja vasárnapra Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke egy szerdán közzétett felhívásban.

Az SZNT elnöke mindenkit arra buzdított, hogy hittel és belső meggyőződéssel vegyen részt a vasárnapi rendezvényeken. "Ne hallgassunk azokra, akik megkérdőjelezik az ima erejét, ne hallgassunk azokra, akik a tűzgyújtást pótcselekvésnek nevezik. Gondolkozzunk el inkább azon, hogy miféle belső láng készteti cselekvésre a katalánokat, hogy együtt és külön-külön kiálljanak népük érdekeiért" - fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette: ha a közöny helyét elfoglalja a hit, a kiolthatatlan reménykedés a jövőben, akkor győztes lesz a közösség.
Kijelentette: nem kívánja, hogy egyetlen székely ember is megélje azt a rendőri brutalitást, amelyet a televíziók a katalóniai szavazóközpontok elől közvetítettek, de ugyanazt a lelkesedést kívánta a székelyeknek, amely a katalánokat is fűti.
"Kívánjuk, hogy vasárnap a közös imádságon megszűnjön lelkünkben a kételkedés, a közöny, és ebben csak a Jóisten segíthet. Imádkozzunk, és világítsuk ki a Székely Hazát!" - fogalmazott felhívásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.
Az őrtűzgyújtások helyi idő szerint 16 óra 30 perckor (közép-európai 15.30) kezdődnek. Az SZNT egyelőre 24 helyszínt jelölt meg, de ezek listája folyamatosan bővül.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 25. szerda 16:24:04 | LAN_THEME_20

hétfő 23 október 2017
NMHH: október 24-től ingyenes a mobilok hálózatfüggetlenítése a hűségidő lejártakor


Budapest, 2017. október 23., hétfő (MTI) - Október 24-től a mobilszolgáltatóknak ingyenesen kell hálózatfüggetlenné tenniük azokat a készülékeket, amelyeket határozott időtartamú szerződéssel, hűségidővel kedvezményesen adtak el, és a hozzájuk tartozó előfizetői szerződések lejártak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a honlapján megjelent közleményben.

A hálózatfüggetlenítés már előbb is ingyenessé válik akkor, ha az előfizető a számhordozáskor a készülék árát kifizeti még a szerződés, a hűségidő ideje alatt.
A szabályozás részleteit az NMHH - illeszkedve az elektronikus hírközlésről szóló törvény június 15-i változásához - a számhordozás részletes szabályairól szóló rendelet módosításában rögzítette. Ezáltal a fogyasztók az addigi, fizetett szolgáltatáshoz ingyen juthatnak hozzá, és a korábbi gyakorlattól eltérően szabadabban választhatnak szolgáltatót. A hűségidős telefonok ingyenes hálózatfüggetlenítésével a szolgáltatóváltás költsége csökken a fogyasztók számára, így nő az infokommunikációs javak egyenlő elérésének esélye is - írták.


Skrevet av: krajcso, 2017. október 23. hétfő 08:12:30 | LAN_THEME_20

Az év végi kötelezőkampányban 80-90 ezer biztosítót váltó autósra számítanak a szakértők


Budapest, 2017. október 23., hétfő (MTI) - A november 2-án induló év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban enyhén növekvő díjakra, és 80-90 ezer biztosítót váltó autósra számítanak a szakértők.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) Gépjárműszekciójának elnöke szerint a hárommillió hazai személyautóból mintegy egymilliót érint idén az év végi kampány - ezeknek a járműveknek fordul január elsejével a biztosítási éve -, és mintegy 80-90 ezren köthetnek új biztosítóval szerződést.
Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója az év végi kgfb-szerződések átlagdíját 18-20 ezer forint körüli szintre várja, ami mintegy 10-15 százalékos díjnövekedést jelenthet ebben a körben. Ez az érték körülbelül a fele az év közben tapasztalt 35 ezer forintos átlagdíjnak, ám a különbség oka nem a biztosítók időszakonként eltérő árazása, hanem az érintett járműpark összetétele. Az év végi kampány ugyanis olyan idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítását érinti, amelyeknek jelentős része a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.
Az autósok 2010. január 1-je előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani. 2010 óta tehát évről évre csökken az év végén forduló kötelező biztosítások aránya, amely idén már az egyharmadot sem éri el.
A biztosítóknak a tarifáikat minimum 60 nappal az érvénybe lépés előtt kell meghirdetniük. Ennek megfelelően az év végi kampány díjait a november 2-ig meghirdetett tarifák alapján ismerhetik meg az érintettek. Amennyiben a meglévő kgfb-szerződés felmondása mellett döntenek, ezt legkésőbb december elseje éjfélig közölniük kell az illetékes biztosítóval. Az új biztosítás kiválasztására ugyanakkor december 31-ig van lehetőségük.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 23. hétfő 08:11:44 | LAN_THEME_20

Az ösztöndíjreform szerepelt a HÖOK közgyűlésének napirendjén


Budapest, 2017. október 14., szombat (MTI) - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a szervezet szombati, Szarvason tartott közgyűlése után az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson kiemelt helyen szerepelt a HÖOK Jövőképprogramja. Közlése szerint az ezzel összefüggő ágazati egyeztetések megkezdődtek, s azok eredményei a hallgatók számára is érzékelhetőek lesznek, de a legfontosabb megoldandó kérdés továbbra is az ösztöndíjak alacsony összege.
Rámutatott: amellett, hogy a hallgatók nagy része munkavállalásra kényszerül a tanulás mellett, a családok számára is megterhelő a gyermekük oktatásának finanszírozása. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján, a szülőknek gyermekenként átlagosan 15 millió forint ráfordítással kell számolnia, ha támogatják a diploma megszerzését - jegyezte meg.
A családoknak ebben a kiemelt költségekkel járó időszakban szüksége lenne az állam nagyobb szerepvállalására a hallgatók támogatásában - közölte Gulyás Tibor, hozzátéve: az ösztöndíjreform a hallgató számára a biztosabb megélhetés mellett motivációs erőt is képvisel a szakmai fejlődéshez, valamint csökkentheti a családok egy gyermekre jutó kiadásait, családtámogatási intézkedésként is szolgálhat.
A HÖOK Mentorprogram adatai is igazolják, hogy a hallgatók körében jelentős a nehéz körülmények között élők száma. Az idei évben megháromszorozódott a programba jelentkezők száma, s több mint 3000 mentorálttal kezdődött a tanév - ismertette a HÖOK elnöke.

Skrevet av: krajcso, 2017. október 23. hétfő 08:10:48 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 43 44 45


Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}