Krajcsovicz Mihály honlapja
Ételreceptek
   
ASzarvasi szolgáltatóm honlapja!

Szavazz erre az oldalra!
10-es a legjobb, 1-es a legrosszabb!

Szavazz rám a Hungarian Top10-en is!

Fűszeres csirke burgonyával
Csípős rák
Krumplis töpörtyűs pogácsa
Gombás csavart
Gombapaprikás
Pirított gomba tojással(reggelire)
Csirke csersznyével
Boros cseresznyeleves
Cseresznyés palacsinta részegen
Cseresznyés omlett
Cseresznyés pite
Cseresznyés jégdesszert
Tárkonyos csirke
Dióbundában sült ponty
Ánizskarikák
Rácponty
Karácsonyi pisztráng
Mézes gyűrűk
Párizsi camembert fokhagymás tejföllel
Spenótos Muffin Feta sajttal
Thai csirke Jázmin rizzsel
Cappuccino-s Muffin
Temesvári aprópecsenye
Gombás vörösboros tokány
Habcsók
Bejgli1
Mézes sütemények
Krumplisaláta, ahogy mi szeretjük
Tejszínes diós tarja
Rokkfortos sertéskaraj tésztával
Gyömbéres csülök
Tejszínes Fokhagymaleves
Levesporos Karaj
Reggeli csemege
Szivecskék
Beigli2
Amaretto kekszek
Adventi muffin
Túrós csirke
Rántott hal dióbundában
Jane salátája
Kalapos Király
UltraPluszban sült Hagyma
Curris Csirkemell Mikróban
Káposztás Csirke
Rizses hús a Mikropluszban
Gyümölcsös karaj
   Levesek  |   Levesbetétek  

Temesvári aprópecsenye

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb

10 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

20 dkg zöldbab

2 dl tejföl

1 evőkanál liszt

1 teáskanál pirospaprika



bors

ízlés szerint citrom


Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Ha már üveges a hagyma, félrehúzzuk, és a pirospapikát hozzáadjuk. Rátesszük a csíkokra vágott húst. Megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldbabot, tovább főzzük. Végül hozzáforraljuk a liszttel simára kevert tejfölt. Ízlés szerint citromlével tehetjük pikánsabbá.
Galuskával tálaljuk.

Párizsi camembert fokhagymás tejföllel

Hozzávalók:

2 doboz szögletes camembert sajt
2 dl tejföl
1 tojás
1 dl tej
4 evokanál rizsliszt
2 evokanál búzaliszt
3 gerezd fokhagyma
késhegynyi orölt szerecsendió-virág
só és orölt fehér bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A habosra felvert tojást elkeverjük a tejjel, a rizsliszttel, a sóval, a borssal, a szerecsendió-virággal, és 10 percig pihentetjük. Közben a sajtot egyenként 6 szeletkére vágjuk, és eloször a búzalisztben forgatjuk meg, azután a tésztába mártjuk. Megismételjük a muveletet, majd bo forró olajban sárgásbarnára sütjük. Lapátkanállal óvatosan megforgatjuk, hogy a másik oldala is átsülhessen. Vigyázzunk, hogy a sajt bundáját ne sértsük meg, mert kifolyik belole a sajt. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, és rálocsoljuk az összezúzott fokhagymával, sóval elkevert tejfölt.

Nagyon finom mellé a sült alma, de burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.

Beküldte: Jeneyné Hugyecz Éva, Szeged


Spenótos Muffin Feta sajttal

Hozzávalók:

250g leveles tészta
250g fagyasztott spenót (ha van zsenge friss az a legjobb)
Feta sajt
Trappista vagy valamilyen kemény sajt
1db tojás a kenéshez
1-2 gerezd fokhagyma
Rántáshoz: vaj, liszt, kicsi tejszín
Fuszerek: só, orölt bors, szerecsendió

Elkészítés:

Elkészítünk a spenótot, melyet egy kicsit surubbre rántunk be. A spenótba a rántás elott belereszeljük a fokhagymát hogy jól egybeérjen az íze, majd berántjuk és felforraljuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Miután elkészült hulni hagyjuk 10 percre.

A feta sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Legjobb cérnával vagy damillal felvágni, mert így nem törik szét úgy, mintha késsel vágnánk, és kevesebbet is maszatolunk.

A kemény sajtot reszeljük le.

A leveles tésztát gyúrólapon kinyújtjuk 0,5 cm vastagságúra és 6x6 cm-es négyzeteket vágunk ki belole, majd a muffin formába belehelyezzük. A tésztát lekenjük belülrol, hogy majd szép aranysárgára süljön. (Ha nem kenjük le matt színe lesz, ami nem étvágygerjeszto.)

A vajastésztával kibélelt formákba beletöltjük a spenótot kb. a feléig és 3-4 db kis feta kockát rakunk bele. Amennyiben nem akarjuk hogy véletlenül melléfollyon töltés közben, a spenót fozeléket beletölthetjük a hablabdába és akár a fej nélkül könnyebben belenyomhatjuk a formába. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot.

Elomelegített sütoben 180-190 oC-on kb. 20 percig sütjük.

Felhasznált Tupperware termékek:
Mesterfogás Kevero
Gyúrólap
Nyújtó (amibe töltsünk meleg vizet, ha még egy kicsit fagyott a tésztánk)
Új Hullám Kevero
Szilikon Muffin Forma
Kézi Reszelo
Hablabda

Beküldte: Forrai Nóra, Budapest XVI. kerület


Thai csirke Jázmin rizzsel

Hozzávalók:

1db csirke mell,
1db sárga répa,
1db cukkini,
1/4 édes káposzta,
1db pritamin paprika,
0,5dl szója szósz,
1 doboz szója csíra (bonduelle)
0,5dl oliva olaj,
1 evokanál ízvarázs,
só,bors,
1 evokanál étkezési keményíto,
2dl víz,

Köret:

6dl jázmin rizs,
9dl víz,
só,bors,olaj

Elkészítése:

A csíkokra vágott csirke mellet oliva olajon a fuszerekkel eggyütt (só,bors,ízvarázs) a wokban 5 percig pároljuk. Hozzátesszük a szója szószt és a csíkokra vágott zöldségeket (használjuk a Julienne-re vágó Zöldséghámozót vagy a Konyhamuvész Szeletelot) és még 5 percig pároljuk, majd hozzátesszük a szója csírát is. A Mix-Fixben összerázunk 2dl vizzel 1 evokanál étkezési keményítot, ezzel együtt még 2 percig fozzük.

Wok helyett használhatjuk a MikroPluszt vagy az UltraPluszt is mikrósütoben, 750 W-on. Az elkészülési ido ugyanannyi mint a woknál.

Jázmin rizs:

A megmosott rizst beletesszük a MikroPluszba vagy az UltraPluszba, hozzáadunk sót, borsot, olajat izlés szerint, felengedjük vízzel és fedo alatt a mikróban 750 W-on 25 percig fozzük. 10 perc pihentetés után fogyasztható.

Amikor rizst fozünk arra kell csak figyelni hogy a víz mindig a másfélszerese legyen a rizsnek.

Felhasznált Tupperware termékek:
- Julienne-re vágó Zöldséghámozó vagy a Konyhamuvész Szeletelot
- Tupperware Vágódeszka,
- Wok vagy MikroPlusz ill. UltraPlusz
- Mix-Fix

Beküldte: Kovácsné Csefkó Mónika, Pilisvörösvár


Cappuccino-s Muffin

Hozzávalók:

4 db tojás,
20 dkg cukor,
20 dkg margarin,
1 teáskanál fahéj,
2 evokanál kakaó,
3 evokanál cappuccino por,
20 dkg liszt,
1 csomag sütopor

Elkészítése

A tojásokat a margarinnal, a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. Majd az elozoleg összekevert lisztet, kakaót, sütoport és cappuccino port hozzáadjuk a masszához. 200 fokos sütoben 20 perc alatt kész.

Tupperware eszközök:
Konyhamuvész Tál,
Szilikon Kevero
Szilikon Muffin Forma

Beküldte: Kardos Eniko, Debrecen


Kalapos Király

Az elkészítéséhez szükséges ido: kb.45 perc

Hozzávalók:

8 molnárka (édeskés péksütemény),
2 tojás,
5 dkg vaj,
10 dkg reszelt márványsajt,
1 dl tejföl,
4-5 szál zöldhagyma,
só és törött bors ízlés szerint,
2-3 dl tej,
1 teáskanál szardellapaszta

Elkészítése:

A molnárkák tetejébol egy vékony lapot levágunk, belsejüket óvatosan kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a péksütemény fala ne lyukadjon ki. A tojásokat keményre fozzük, meghámozzuk és kis kockákra vagdaljuk. Hozzáadjuk a reszelt márványsajt felét, a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott zöldhagymát, a tejföl felét, pici sót és törött borsot, végül a habosra kevert vajat. Jól összedolgozzuk a kivájt péksütemény belével, majd az egy pillanatra tejbe mártott molnárkákba töltjük. (Vigyázzunk, nehogy a sütemény túlságosan elázzon!) A molnárkák "kalapját" is megmártjuk a tejben, majd a tetejére kenjük a maradék tejföllel elkevert reszelt márványsajtot, és "félrecsapva" ráillesztjük a púposra töltött sütemény tetejére. Elomelegített forró sütoben addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad. Ne süssük barnára, mert keseru lesz!

Beküldte: Jeney Barbara, Szeged


UltraPluszban sült Hagyma

Hozzávalók:
(4 személyre)

1 kg vöröshagyma,
2 dl tejföl,
4 evokanál olaj,
1 evokanál liszt,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág,
1 mokkáskanál törött fekete bors.

Elkészítés:

Gyújtsuk be a sütot. A vöröshagymát hámozzuk meg és deszkán vágjuk egy centi vastag karikákra! Az összes hagymát szórjuk bele az UltraPluszba, majd simítsuk egyforma vastagra a tetejét. Sózzuk meg! A tejfölben keverjük el a lisztet, majd szórjuk bele az összes fuszert. Kenjük a keveréket a hagymára.

Tegyük fedetlenül a forró sütobe és így süssük 20 percig, amíg a hagyma teteje kissé megpirul.

Megjegyzés: sós vízben fott burgonyával vagy friss kenyérrel tálaljuk ezt az igen egyszeru, ám nagyon jóízu ételt!

30 perc alatt elkészítheto.

Beküldte: Jeney Adrienn, Szeged


Curris Csirkemell Mikróban

Hozzávalók:

1 közepes hagyma,
50 dkg filézett csirkemell, vagy pulykamell,
1/2 dl étolaj,
só, ételízesíto fuszer ízlés szerint (oregánó, majoranna, bazslikom de olasz fuszerkeverékkel is finom)
1-2 mokkáskanál curri por,
2 dl tejföl,
1 púpozott evokanál liszt.

Elkészítése

A hagymát Konyhagyöngyén lereszeljük. A húst apró kockákra vágjuk, majd a Mikropluszba, vagy az UltraPluszban olajon másfél perc alatt megpároljuk. A hagymát 1-2 percig még a mikróban hagyjukpuhulni. Ezután hozzáteszük a húst, a curriport, az ízlésemnek megfelelo fuszereket és ízlés szerint sózzuk. Jól összeforgatjuk.

1dl langyosvízzel felöntjük az ételt, majd az edényt lezárva 600 watton 8 percig pároljuk. Közben 1-2-szer kavarjuk meg. A tejfölt a Mix-Fixbe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, összerázom és a húsra öntöm. Visszatesszük a mikróba 2-3 percre, hogy besurusödjön, de már fedo nélkül.

Nagyon finom sültkrumplival, amit akkora kockára vágjunk fel, mint a húst. Pároltrizzsel is kituno, amit a Desszertes Gyurube nyomkodva óvatosan tálra borítva a közepébe halmozhatjuk a tejfölös húst.

Zöldség zölddel díszítve tálalva mutatós és nagyon finom!

Felhasznált Tupperware Termékek
- Konyhagyöngye
- Mikroplusz, vagy az UltraPlusz
- Mix-Fix
- Desszertes Gyuru

Beküldte: Evanics Istvánné Ili, Csorvás


Káposztás Csirke

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú csirke,
80 dkg savanyú káposzta,
2dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evokanál olaj,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
1 mokkáskanál orölt babérlevél,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál csombor (borsikafu)
1 csapott mokkáskanál törött fekete bors
só.

Elkészítése:

Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk egy evokanál vizet. Visszatéve rátesszük az elozoleg darabjaira vágott, megsózott, és megborsozott csirkét, és eros tuzön mindkét oldalát lepirítjuk. A 3L Ovális UltraPlusz edényt elokészítünk. A szükség szerint átmosott és lecsöpögtetett káposztát összekeverjük a Serpenyoben maradt hagymás olajjal, a csomborral, a babérlevélporral, sóval és 1dl tejföllel. A tálba terítjük. Tetején borével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat. A megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál saját tetejét ráillesztve, betoljuk a hideg sütobe. 10 percig takaréklángon, 20 percig valamivel erosebb fokozaton, majd bo egy órán keresztül közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután a tetejét levéve, ropogósra pirítjuk a húsdarabokat. Nagyon ízletes étel. Nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, mert sokáig eláll a hutoszekrényben.

Beklüldo: Novák Attila, Budapest


Rizses hús a Mikropluszban

Hozzávalók:

1db csirkemell,
1 fej vörös hagyma,
1 fél paradicsom,
1 fél paprika,
1 evokanál olaj,
1 evokanál pirospaprika,
1 evokanál ízvarázs ételizesito,
1 evokanál pirosarany csemege,
5dl rizs/nem gyors rizs/
7,5dl viz.

Elkészítése

A vöröshagymát lereszeljük a tupperware kézireszelon, a csirkemellet kockákra vágjuk, majd mindet egyszerre beleteszünk a Mikroplussz edénybe (vagy UltraPlussz) és 800-900W-on 25percig fozzük. 10 perc pihentetés után fogyasztható.

Felhasznált Tupperware edények:
- Mikroplusz vagy UltraPlusz
- Kézireszelo
- Tupperware Kés
- Tupperware Vágódeszka

Beküldte: Kovácsné Csefkó Mónika, Budapest, II. Területi Képviselet

Mézes gyűrűk

Hozzávalók:
10 dkg cukor
15 dkg margarin
40 dkg finomliszt
8 dkg búzadara
a töltelékhez:
30 dkg méz
30 dkg kristálycukor
1 ek búzadara
2 ek kakaó
1-1 narancs- és citromkarika
5-6 szem szegfűszeg
késhegynyi tört ánizs
a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése: A tésztához valókat annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható masszát kapjunk. A töltelékhez valókat a dara kivételével egy lábasban kevergetve lassan felforraljuk, majd a darát is beleszórjuk. Továbbra is kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a massza jól be nem sűrűsödik, majd kihűtjük. Közben a tésztát három-négy milliméter vastagra nyújtjuk, és harminc centi hosszú, nyolc centi széles csíkokra vágjuk. Minden csík szélére hosszában tölteléket halmozunk, és a tésztát rágöngyöljük. Az így kapott hengereket gyűrű alakúra formázzuk, a tetjüket öt-hat centinként kissé bevagdossuk. Kivajazott, meglisztezett tepsibe tesszük őket, és erős lángon aranysárgára sütjük.


Jane salátája

A helyes táplálkozás, életmód és a jobb közérzet elérése érdekében készítse el ezt az ínycsiklandozó salátát.

Hozzávalók 2 személy részére:

15 dkg kockára vágott főtt pulyka
2 dkg enyhén főtt zöldborsó
0,5 zeller apróra vágva
2 karfiolrózsa darabokra vágva
1 evőkanál apróra vágott lilahagyma
0,5 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
0,5 fej saláta apróra vágva

A citromos-olaszos salátaöntethez:
1 nagy gerezd összezúzott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1,5 evőkanál citromlé
0,5 teáskanál száraz mustár vagy
frissen őrölt mustármag
tengeri só ízlés szerint

Elkészítés:
Az öntethez a hozzávalókat robotgépben vagy habverővel egy kis tálban keverje össze, majd öntse a salátára. Tálalja egész salátalevelekre és díszítse paradicsomszeletekkel.

Ízlés szerint bármilyen más salátaöntettel vagy majonézzel is kitűnő. A lilahagymát helyettesítheti pirospaprika- vagy vöröskáposzta-darabokkal.
Ezt az ételt candida fertőzöttek is fogyaszthatják.
Egyperces

Fűszeres-sajtos csirke fóliás burgonyával

Ennek az ételnek nagy előnye, hogy hamar össze lehet készíteni, utána magára lehet hagyni, nem kell folyamatosan felügyelni. Egyszerű, mégis különleges étel, amihez szinte bármilyen köret remekül illik.

Hozzávalók 4 személyre

1 db közepes nagyságú csirke (vagy ízlés szerint combok vagy mellek)
8 dkg liszt
1 tk piros paprika
1 kk szárított majoranna
1 kk őrölt fekete bors
1 késhegynyi őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
10 dkg füstölt sajt
1 fej hagyma
2 dl tejföl
4 ek olaj
1 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és a megtisztított apróra vágott fokhagymával összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A sajtot lereszeljük. Az olajat és a tejfölt jól elkeverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk.. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor magas peremű tepsit, vagy nagyobb hőálló üvegtálat válasszunk. Kisebb mennyiségnél megfelelő egy hőálló üvegtál teteje is, ebben rögtön tálalni is lehet. A csirke darabokat egyenként megmártjuk a fűszeres lisztben. A kivajazott tűzálló tálban egymás mellé rendezzük a lisztes húsdarabokat, a maradék lisztet a tetejére szórjuk. Rátesszük a vöröshagymát, rászórjuk a sajtot és az olajjal elkevert tejföllel lelocsoljuk. A tálra a tetejét vagy alufóliát borítunk és az előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük. Ezután a tetőt vagy fóliát eltávolítjuk és magas hőfokon még addig pirítjuk amíg a teteje szép piros lesz.
Ha elég nagy a sütőnk, akkor a csirkével egyidőben süthetünk fóliás burgonyát. Ehhez fejenként egy nagy burgonyát alaposan megmosunk, kefével ledörzsöljük, a hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk meg. Nagy darab alufóliát vágunk és jó alaposan betekerjük a krumplikat, hogy a gőz ne szökhessen meg. A csirkével együtt helyezzük a sütő rácsára,
legalább 1 órán keresztül sütjük. A fóliával együtt tálaljuk, mindenki magának vágja fel, közvetlenül fogyasztás előtt.

Ha nem csinálunk fóliás burgonyát, akkor ízlés szerint sült krumpli,
párolt rizs, vajon párolt zöldség lehet a köret. Illik hozzá a
gyümölcsbefőtt, de a friss saláta is.

Csípős rák

A rákhús nagyon egészséges, sok fehérjét és koleszterincsökkentő zsírsavat tartalmaz. Ha avatott kézbe kerül, fantasztikus gasztronómiai csodák készülhetnek belőle. A legfinomabb rákhús a homár, melyet fokhagymával, konyakkal, csípős paprikával fűszereznek a világ mediterrán részein.
Az élelmiszerüzletek mélyhűtőpultjain többféle tisztított rákot találhat. Az első, amit tudni kell ezekről, hogy a szürkés színűek a nyersen fagyasztottak, a rózsaszínűeket pedig gőzölték vagy forrázták.
Ez utóbbiak felengedés után azonnal fogyaszthatók. Az ollónélküliek közül a legapróbb a koktélrák, amit shrimpsnek is
neveznek. Tisztítva célszerű vásárolni, mert apró páncéljából nehéz és munkaigényes kihámozni a húsát. Ha mégis erre a feladatra vállalkozik, akkor készüljön fel rá, hogy a rák jellegzetes illata esetleg napokig érződni fog a kezén. Érdemes még fagyott állapotban petrezselyemmel, sóval, borssal, citromlével ízesített fehérborba tenni, majd felengedés után további néhány órát pácolni. A nyerset 3-4 percig főzzük, vagy ugyanennyi ideig pároljuk vajon. Legyen óvatos, a rákhús a sokáig tartó sütés-főzés hatására megkeményedik. Elsősorban salátákba, tölételékekbe való. A koktélrákhoz hasonlít, de annál nagyobb a garnélarák. Ezt már önálló ételként szokták szervírozni. Előkészítése azonos kisebb társaiéval. Ha páncélban tálalja, a fejét és a farkát kézzel törje le ezután a farokpáncél könnyen lefejthető a húsról. Az asztalra ezesetben tegyen egy külön tányért, amire a feleslegessé váló páncéldarabokat teheti. Az itt következő egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető rákétel. Ha koktélrákból készítjük, akkor leves előtt vagy helyett előételként tálaljuk, ha garnélából, akkor vacsoránál lehet főfogás.

Hozzávalók 4 személyre:
5 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 kis chili paprika finomra törve, vagy 1 kk erős pista, vagy egyéb csípős paprikakrém
0,5 kk édes pirospaprika
48 db előfőzött fagyasztott garnélarák
vagy 2 konzerv koktélrák lecsöpögtetve (összesen 200 gramm nettó tömeg)

Elkészítés:
Hagyjuk a rákot felolvadni. A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk nagyon apróra vagy nyomjuk át fokhagymanyomón. Tegyük fel az olajat a tűzre. Még amíg hideg tegyük bele a fokhagymát, a chilit vagy paprikakrémet és az édes paprikát. Kevergessük, vigyázzunk, hogy nehogy megégjenek. Mikor már az olaj forró tegyük bele a rákot és kevergessük néhány másodpercig, csak amíg átforrósodik. Óvatosan és rövid ideig csináljuk, mert a rákhús hamar megkeményedik, vagy a keveréstől összetörik.

Friss fehérkenyérrel kínáljuk.



Krumplis töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók

(kb. 30 darabhoz), 3,5 dkg élesztő, kb. 1 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 2 közepes (20 dkg) héjában , főtt burgonya, 10 dkg töpörtyű, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, a nyújtáshoz: liszt, a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj, a tészta lekenéséhez: 1 tojás
Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a cukorral felfuttatjuk. A főtt, áttört burgonyával, az apróra vágott töpörtyűvel, a tojássárgájával, a tejföllel meg a liszttel, megsózva összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 50 perc alatt megkelesztjük. Utána enyhén lisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagra lapítjuk, 5-6 centi átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk, majd kivajazott tepsibe rakosgatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 116 kcal / 485 kJ.
Italajánlat: jéghideg sör.

Gombás csavart

Hozzávalók

40 dkg csiperke (még finomabb, ha egy része erdei gomba), 2 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika, 3 evőkanál olívaolaj, só, 1 kis csokor petrezselyem, 40 dkg csavart tészta, a tetejére: 4 evőkanálnyi reszelt parmezán
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. A paprika csumáját kimetsszük, húsát karikákra vágjuk, majd az olajban anélkül, hogy megpirítanánk, 2 perc alatt megfonnyasztjuk. Ekkor kerül bele a gomba, amit közepes lángon 10 percig párolunk; félidőben kissé megsózzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Közben a tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzzük, leszűrjük. Ha jól lecsöpögtettük, máris összekeverjük a pirított gombával, és a parmezánnal meghintve azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 prec.
Egy adag: 507 kcal / 2120 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Soproni sauvignon blanc.

Gombapaprikás

40 dg gombát folyóvízben mossunk meg, és vágjuk nagyobb kockákra. Egy kis fej vöröshagymát aprítsunk fel, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Utána tegyük hozzá a gombát, majd keverjünk bele 1 kávéskanál fuszerpaprikát. Öntsünk rá 0,5 dl vizet, adjunk hozzá 1 csapott mokkáskanál sót, és fedo alatt pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ha nem lenne elég puha, öntsünk alá még egy kis vizet, és fozzük tovább. Ezután szórjunk rá 1 kávéskanál lisztet, keverjük össze, majd adjunk hozzá 0,5 dl tejfölt, és ezt is jól dolgozzuk bele. Végül engedjük fel 1,5 dl, illetve annyi hideg vízzel, amennyi levet akarunk a gombapaprikásnak, és állandóan kevergetve forraljuk össze. Akkor kész, amikor a zsírszemcsék eltunnek a tetejérol. Párolt rizzsel, savanyúság nélkül tálalva érvényesül leginkább az íze, de fozelékekhez feltétként is igen finom. Párolt rizshez vagy nokedlihez adva kevesebb vízzel engedjük fel, mert ezek a köretek nem képesek sok levet felszívni. Fozelékekhez feltétként fogyasztva 30 dg gomba is elegendo. (Ez esetben a fuszerek és ízesítoanyagok mennyiségét nem szükséges csökkenteni.) Csak hutoszekrényben tárolható. Sajnos a gombapaprikás hamar romlik. Jól bírja azonban a fagyasztást, így a mélyhutoben huzamosabb ideig is eltartható. A tejfölös gombapaprikás tejföl nélkül, Gombapörköltként is elkészítheto.




Pirított gomba tojással(reggelire)

Hozzávalók:4 személyre 30-40 dkg gomba(legjobb a természetes, nem termesztett), 5-6 db tojás, egy csomag új hagyma, bors izlés szerint, egy kevés delikát, egy gerezd fokhagyma, só, étolaj.

A gombát gondosan megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a tojást egy kevés sóval felverjük. A serpenyőbe olajon megfonnyasszuk a hagymát, és hozzáadjuk vékony szeletekre vágott gombát ezt együtt pároljuk, ha elfőtt a leve pici vizet öntünk alá közben ízlés szerint megborsozzuk hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát meghintjük egy kevés delikáttal, vagy vegetával. Amikor már a gomba készre párolódik megsózzuk, egy kicsit megpirítjuk, és hozzáadjuk a tojást.

Ez egy kitűnő reggeli 3-4 személy részére.

Boros cseresznyeleves

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye 1,5 dl vörösbor 10-12 dkg cukor 1 dl tejföl 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő) késhegynyi fahéj 3 szem szegfűszeg csipetnyi só

A cseresznyét mossuk meg és tegyük 7 dl vízbe. Tegyük hozzá a fűszereket és forraljuk fel, majd főzzük 5 percig. Ezután öntsük bele a bort és a cukrot. Keverjük el a lisztet a tejföllel, öntsük a keveréket a levesbe, majd forraljuk fel újra. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Hidegen, csészékbe adagolva tálaljuk.

Csirke cseresznyével

1 csirke (kb. 1 kg-os) 30 dkg cseresznye 1 dl sherry 4 dkg vaj 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál mustár 1 csokor petrezselyemzöld késhegynyi őrölt gyömbér 1 mokkáskanál curry

A csirkét tisztítsuk meg, daraboljuk fel és sózzuk be. Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg a szétzúzott fokhagymát, majd a csirke darabokat is tegyük a vajra és minden oldalukat süssük aranybarnára. Tegyük a csirke darabokat tűzálló tálba. A kimagozott cseresznyét rakjuk a hús köré. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd locsoljuk meg a mustárral elkevert sherryvel. Fedjük le a tálat szorosan, és forró sütőben 40 percig süssük. Szerecsendióval ízesített burgonyapüré és ecetes cseresznye illik mellé. (receptje következik)

kemény, ropogós, hibátlan (lehetőleg germensdorfi) cseresznye tetszés szerinti mennyiségben ecet cukor só ízlés szerint 1 literes üvegenként 2 szegfűszeg kis darabka fahéj vagy fél mokkáskanál őrölt fahéj 1 darabka torma 1 meggyfalevél 1 mokkáskanál koriander 2 evőkanál cseresznyepálinka késhegynyi benzoesavas nátrium

Először a páclevet készítjük el. (A lé szükséges mennyiségét úgy mérjük ki, hogy egy edénybe tesszük az összes cseresznyét, ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi és még 2-3 dl-t, majd a gyümölcsöt leszűrjük.) A lét sóval, cukorral, ecettel megkeverjük (inkább savanykásnak, mint édesnek kell lennie) és felforraljuk. Közben a cseresznyét leszárazzuk és kimagozzuk, majd kiforrázott üvegekbe rakjuk. Jól összerázzuk, hogy sok gyümölcs férjen el az üvegben. Beledugdossuk a fűszereket, a megtisztított és felvagdalt tormát, a csíkokra vágott meggyfalevelet. Ha a felöntőlé felforrt, belekeverjük a cseresznyepálinkát és a tartósítószert. Hagyjuk hűlni, majd a már langyos lével felöntjük a gyümölcsöt. Letakarjuk és másnapig hagyjuk állni. Ha felszívta a levet, keveset utánatöltünk. Ezután véglegesen lekötjük. (Csavaros tetejű üvegben évekig eláll.) Az ecetes cseresznyesavanyúság mindenfajta szárnyas húshoz illik, leve pedig nyáron salátaízesítő ecetté válik.

Cseresznyés palacsinta részegen

Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához 50 dkg cseresznye 1 mokkáskanál őrölt fahéj kevés porcukor 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma fél deciliter tejbe keverve)

A cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverjük a palacsintatésztába és kicsi, vastag palacsintákat sütünk belőle. A kisült tésztát porcukorral megszórjuk, és a pálinkával vagy az aromás tejjel megöntözzük és félbehajtva azonnal tálaljuk.

Cseresznyés omlett

Hozzávalók: 25 dkg cseresznye 4 tojás 4 evőkanál tej 1 evőkanál liszt 1 evőkanál porcukor fél citrom leve 1 mokkáskanál reszelt citromhéj 2 dkg vaj vagy margarin csipetnyi só 2 ek Triple Sec likőr (elhagyható)

A tojásokat habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt citromhéjat. Az egészet sima masszává keverjük. A megmosott és leszárazott cseresznyét kimagozzuk és nagyon apróra összevágjuk. A tojásmasszát négy részre osztjuk. Egy adagot a negyedrésznyi felforrósított vajra öntünk, és azonnal rászórjuk a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig sütjük, amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Pár csepp Triple Sec likörrel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.

Cseresznyés pite

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt 20 dkg kristálycukor 2 dl tejföl 1 egész tojás + 1 tojássárgája 1 teáskanál sütőpor csipetnyi só a töltelékhez: 1 kg cseresznye 5 dkg darált dió 15 dkg kristálycukor 2 evőkanál zsemlemorzsa a tetejére 1 tojás

A lisztbe beleszórjuk a sütőport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük. A cseresznyét kimagozzuk. A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük. Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra. A tetejét porcukorral elkevert darált dióval meghinthetjük.

Cseresznyés jégdesszert

35 dkg cseresznye 5 dl aludttej vagy joghurt 6 ek zabpehely 4 gombóc vanilia fagylalt A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet, a zabpelyhet és a fagylaltot. Töltsük poharakba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Ízlés szerint cukrozott tejszínhabbal is díszíthetjük. Változat: a cseresznyét pépesítés előtt áztassuk cseresznyepálinkába


Habcsók

A karácsony táján sütött sütemények nagy részéhez több tojássárgája szükséges, mint fehérje. Azonban nem kell, hogy kárba vesszen ami megmaradt, sokféle habcsók készíthető belőle, akár fogyasztásra, akár karikaként karácsonyfadísznek.

Fontos tudni, hogy a friss tojást könnyebb felverni. A tojás frissességét legegyszerűbben egy pohár vízben lehet ellenőrizni: ha lent marad az alján, akkor friss. Ha feljön a felszínre, az még nem jelenti azt, hogy romlott, de sütésre már nem igazán alkalmas.

A habcsókokat érdemes tálalás előtt legalább egy nappal elkészíteni, mert sütés után még száradniuk kell, hogy elérjék végső keménységüket.

Mokkacsiga

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz)

- 18+7 dkg kristálycukor
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 ek instant kávépor

A krémhez:

- 5 dkg ét-tortabevonó
- 1/2 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 1 kk finomra őrölt kávé
- 1 késhegynyi fahéj
- 2 ek rum vagy 1/2 fiola rumaroma

Habcsókmasszát a legjobb az úgynevezett meleg módszerrel készíteni. A 18 dkg kristálycukrot két ev?kanál vízzel forrósítsa fel addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

Kezdje el felverni a tojásfehérjéket a sóval, és apránként adja hozzá a maradék 7 dkg cukrot, majd verje kemény habbá. Ezután folyamatosan tovább verve vékony sugárban öntse hozzá a cukorszirupot. Verje egész addig a habot, amíg kemény, fényes masszát nem kap.
Az instant kávét oldja fel 2 ek hideg vízben, majd dolgozza bele a habba. Kb. 1 centi átmérőjű, sima csőrrel ellátott nyomózsákból nyomjon egyforma nagyságú halmokat a sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
100 C-ra felmelegített sütőben süsse egy órán keresztül, majd kitámasztott sütőajtónál kikapcsolt sütőben további 2-3 órán át hagyja szikkadni.

A krémhez aprítsa fel a csokoládét, és olvassza össze meleg vízfürd?ben a tejszínnel és a vajjal. Adja hozzá a a darált kávét, a rumot és a fahéjat. Keverje össze, majd tegye 2 órára hideg helyre.

A megszikkadt habcsókokat szedje le a sütőpapírról, aljukat vékonyan kenje meg a krémmel és kettesével ragassza őket össze. Hűvös száraz helyen sokáig eláll, de ne tegye hűtőszekrénybe.

Változat:
A habcsókmasszából formáljon kissujnyi vastag, 4-5 centi hosszú rudakat. A fent leírt módon süsse meg és szárítsa ki a rudakat, kettesével ragassza össze ?ket a krémmel, majd két végüket mártsa olvasztott tortabevonó csokoládéba.
A krémet 5 dkg finomra darált dióval vagy mogyoróval is dúsíthatja, de a csokoládé felét is helyettesítheti csokis mogyorókrémmel.

Mákos habcsók

Hozzávalók (kb. 70 darabhoz)

- 4 tojásfehérje
- 1 ek citromlé
- 25 dkg kristálycukor
- 8+25 dkg áfonya vagy ribizlilekvár
- 1 kk reszelt citromhéj
- 20 dkg darált mandula
- 10 dkg darált mák

A tojásfehérjéket a citromlével verje félkemény habbá, majd meleg vízfürdőbe állítva verje teljesen keményre. Folyamatos habverés mellett kanalanként szórja bele a kristálycukrot, majd a kész habcsókmasszát húzza félre a tűzről és kicsit hagyja hűlni.

2-3 sütőlapot béleljen ki sütőapírral. A lekvárt törje át szitán, 8 dekát adjon hozzá a habhoz, majd óvatosan keverje bele a citromhéjat, a mákot és a mandulát is.

Tegye a masszát egy kb. 1 centi átmérőjű csőrrel felszerelt nagyobb nyomózsákba. 2-3 centis távolságban nyomjon kis halmokat a sütőlapra, majd szobahőmérsékleten hagyja 2 órát szikkadni. Ezután kb. 150 fokra előmelegített sütőben süsse 40 percig a csókokat, félidőben nyissa ki a sütő ajtaját. Ha elkészült, fakanállal nyomja be a tetejüket anélkül, hogy átlyukasztaná, majd hagyja a sütőlapon kihűlni.

A maradék lekvárral töltse meg a kis üregeket, majd hagyja az egészet megszáradni, nagyjából 24 órán át. Jól záródó dobozban 2-3 hétig eltartható.

Tálalhatja fahéjas vagy szegf?szeges porcukorral megszórva is.

Kókuszos habcsók

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

- 4 tojásfehérje
- 1 ek citromlé
- 14 dkg kristálycukor
- 14 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg étkezési keményít?
- 5 dkg ét-tortabevonó

Meleg vízfürdőbe állított üstben verje kemény habbá a fehérjéket a citromlével és az apránként hozzáadott cukorral. Ezután óvatosan forgassa bele a habba a kókuszreszeléket és a keményítőt is.

Bélelje ki sütőpapírral a sütőlapokat, és habzsákból nyomjon rá kis halmokat.
140-150 fokra el?melegített süt?ben, kitámasztott sütőajtónál süsse 15 percig, majd hagyja még legalább 2 és fél órát vagy akár egy egész éjszakát a habcsókokata kikapcsolt süt?ben száradni.

A kiszedett habcsókokat rakja sűrűn egy más mellé a rácsra, majd sütőpapírból formált tölcséreken át díszítse a felolvasztott csokoládéból nyomott vékony csíkokkal. Hagyja teljesen megszáradni. Selyempapírral rétegezve, papírdobozban nagyon sokáig eláll.

Változat: 2-3-szoros adag csokoládé felhasználásával a habcsókok alját vagy tetejét is csokimázba márthatja. Amíg meg nem szárad a csokimáz, a habcsókok csokoládés felét beleállíthatja kókuszreszelékbe, darált dióba vagy mandulába vagy színes szórócukorba is.

Bejgli

Magyarországon nem képzelhető el a Karácsony bejgli nélkül, ennek a vitatható eredetű süteménynek minden családban van legalább egy felelőse.

Sokan nem mernek belevágni a bejglisütésbe, pedig néhány egyszerű trükkel elkerülhető, hogy kanállal kelljen enni.
A fő probléma, a kirepedés ellen a következők a tippek: a tésztát ne nyújtsa túl vékonyra, ne tegyen bele túl sok tölteléket, igyekezzen minél kevesebbszer megtekerni a tésztát, és sűrűn szurkálja meg a tetejét.

Hozzávalók
A tésztához:

- 1,5 dl tejfel
- 20 g élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- fél kg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só

A diótöltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- fél dl tej
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)
- fél csomag vaníliáscukor
- 1 ek zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)

A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni.
Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyja állni amíg az egész habos lesz (felfut).

A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott éleszt?t. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől. Formáljon négy cipót és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.

Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.

Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.

Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.

A tetejüket kenje meg tojásssárgájával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ett?l a kétszeri kenést?l lesz márványos a sütemény teteje.

Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.

A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.

Változat:
Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

Beigli 2
Hozzávalók: 50dkg liszt
30dkg vaj
4 tojás sárgájs
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
5cl rum
8dkg cukor


A lekenéshez: 3 tojás

A töltelékhez: mákos diós

20 dkg darált mák 20 dkg darált dió

2 evőkanál méz 15 dkg cukor

15 dkg cukor 1 dl tej

1,5 dl tej 5 dkg mazsola

5 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja

1 citrom reszelt héja 5 dkg reszelt csokoládé

2 evőkanál baracklekvár

5 cl rum

Sütés előtti este a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejben felfuttattott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk a tésztát, és tálcára téve, konyharuhával letakarva hűtőbe tesszük. Elkészítjük a töltelékeket és azokat is behűtjük.

Máktöltelék: A cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a megmosott leszárított mazsolát, a mézet. Reszelt citromhéjjal és pici őröl fahéjjal ízesítjük.

Diótöltelék: A dióval elkevert cukrot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a megmosott megszárított mazsolát. reszelt csokoládéval, rummal, baracklekvárral, reszelt citromhéjjal, és őrölt fahéjjal ízesítjük.

Másnap reggel a tésztát négyfelé osztjuk és lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt diótöltelékkel megknünk, felcsavarjuk és zsírozott sütőlemezre tesszük. Felvert tojással lekenjük és kb. 1 órát pihentetjük. Ismét megkenjük tojással, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt megsütjük.


Mézes sütemények

Karácsonykor minden asztalra kerül valamilyen mézes sütemény.
Van, ahol már több generáció óta ugyanazt a receptet használják, más helyen minden évben újítanak és merészen próbálgatják az új ötleteket.
A következő néhány sütemény fő előnye, hogy már jóval Karácsony előtt elkészíthető.

Karácsonyi mézes

- 50 dkg liszt
- 2 dl méz
- 1 egész tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
Melegítse meg a mézet (pl. mikróhullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különböző formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.

Mézes kalács

Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- 20 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 3 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 dkg szalakáli
- ?rölt fahéj
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját és végül pedig a tejben megfuttatott szalakálit.
Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át.
Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig.
Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéb?l vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.

Kiadós mézes puszedli

Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- fél kg méz
- 30 dkg cukor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 4 tojás sárgája
- 2 dkg szalakáli
- 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva)
- 20 dkg margarin
- mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj

Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különbözőformákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig.
Már rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.

Sütés nélküli mézes finomság

Hozzávalók:

- darált dió vagy mogyoró
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál porcukor
- 1 citrom leve és héja reszelve
- őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék

A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fűszereket forralja fel. Ezután folyamatosa keverés mellett főzze össze annyi dióval vagy mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg őket reszelt csokoládéban. Tálalásig tartsa hűvös helyen.

Gombás vörösboros tokány

Hozzávalók:

40dkg gomba
40dkg marhahús
1fej hagyma
2db fehér paprika
1db zöld paprika(csípős)
2db póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem zöld
7 dl vörösbor(2 dl az ételbe, 5dl a szakácsba)
2 dl tejföl
3dkg liszt
2dl csontlé
olaj
só, bors, őrölt kömény, tárkony, kakukkfű, rozmaring, majoranna

A gombát megtisztítjuk és és felszeleteljük. A hagymát apróra összevágjuk, a póréhagymát vékony karikákra vagdaljuk. A fehér paprikát csíkokra, a zöldet karikára vagdossuk. A petrezselymet apróra vágjuk. Közben megkóstoljuk a vörösbort is! A marhahúst vékony csíkokra összevágjuk. Egy serpenyőbe kevés olajon a hagyma felét üvegesre megpirítjuk(pároljuk) erre tesszük a gombát, és megpároljuk. Félkész állapotnál rárakjuk a póréhagyma és a petrezselyem felét, közben ha szükséges kevés csontlét, vagy vizet öntünk rá. Enyhén sózzuk, izlés szerint borsozzuk és a többi fűszerből is nagyon picit teszünk hozzá. Zsírjára sütjük és levesszük a tűzről.
A maradék hagymát olajon jol megpároljuk, rátesszük a marhahust és nagy lángon sűrűn kevergetve hirteln átátsütjük. Ezután csontlével(vízzel) felöntjük annyira, hogy csak éppen ellepje húsokat, izlés szerint fűszerezzük a majorannából bővebben teszünk bele, egyenlőre nem sózzuk meg. Hozzárakjuk a maradék póréhagymát, fokhagymanyomón rányomjuk a fokhagymát így fedő alatt pároljuk a hús minőségétől függően amíg kb 70%-os puhaságú lessz. Ekkor hozzáadjuk a maradék paprikákat és petrezselymet, megsózzuk esetleg felöntjük és mostmár fedő nélkül pároljuk, sütjük amíg teljesen meg nem puhul. Közben a vörösbort kóstolgatjuk és a húst is öntözgetjük a borral. Amikor kész meghintjük egy kanál liszttel rönjük a tejfölt és jól lkeverjük. Még egyet forr és kész is van.Forrón tálaljuk.Tészta, vagy rizs köret jó hozzá.

Krumplisaláta, ahogy mi szeretjük


Hozzávalók személyenként: 2 közepes burgonya, 4 vékony szelet szalonna, 1 tojás, 1-2 db savanyú uborka, 30 g majonéz, 60 g tejföl, ízlés szerint só, bors, egy csipet cukor, pár csepp citromlé

Elkészítés: A burgonyát héjában megfozzük, meghámozzuk és apró darabkákra vágjuk. A tojásokat megfozzük, meghámozva azt is apróra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk majd serpenyoben szárazra sütjük és jól lecsepegtetjük. Az uborkát is apró kockákra vágjuk. A majonézt, tejfölt és a fuszereket egy tálban jól összekverjük majd hozzáadjuk az elokészített burgonyát, szalonnát, fott tojást és uborkát. Az egészet pár órára hutobe tesszük, hogy jól összeérjen. Sült vagy ránott húsokhoz, fasírthoz adhatjuk köretként, de önmagában is tápláló. (A majonézt elkészíthetjük olajból és tojásból, Mix-fixben vagy Maxi-mixben kivállóan összerázható).


Ajánlott Tupperware termékek: Friss torony vágódeszka, Kristály tál (mivel ebben azonnal lehet tálalni is), Kanálbazáro, Új Hullám kevero, Gyors Uborkalift, estleg Mix-fix vagy Maxi-mix.

Gulyás Melinda, Budapest

Tejszínes diós tarja

Hozzávalók: 6 szelet tarja (nem kell kikloffolni), 1 fej hagyma, 6 szelet bacon szalonna, kolbász karikák, só bors, 2 dl tejszín, 2 dl ketchup, 2 ek.darált dió


Elkészítés: A húsokat sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az Ultrapluszba két szelet hús közé rakjunk hagyma és kolbász karikákat, és egy szelet bacon szalonnát. A Mix-Fix-ben rázzuk össze a tejszínt, a ketchupot a diót és ezt öntsük rá a húsokra. Az Ultrapluszba süssük tetovel 180-200°C-on 1 órán át. 20 perc pihentetés után krumplis fánkkal kínálhatjuk.

Tupperware termékek: Ultraplussz edény, Mix-Fix, Tupperware Konyhai Kés, Friss Torony Vágódeszka

Keszég Helga, Tatabánya

Levesporos Karaj

Hozzávalók: Személyenként 1-1 szelet vékonyra klopfplt karaj, de lehet pulykamell is, 1 zacskó Francia hagymalevespor, legalább 20 dkg gomba, 2dl tejszín, só, bors, vegeta

Elkészítés: A szeletelt karajt klopfolom és Ultraplusz edény aljára fektetem egymás mellé. Megszórom francia hagymalevesporral. Gombát szórok rá felszeletelve. Ismétlem a húst, levesport és a gombát ameddig el nem fogy minden. A legvégén meglocsolom tejszínnel. Lefedve mikróban 750 Watton 3x6 percig fozöm, majd sütoben fedo nélkül bepirítom a tetejét.

Ajánlott Tupperware termékek:Ultraplussz edény, Méro-mix, Só-bors-szóró,Tupperware kés, Friss Torony Vágódeszka,

Martonné Nagy Éva, Kecskemét

Rokkfortos sertéskaraj zöldséges tésztával

Hozzávalók: 4 vastagabb szelet karaj,40 dkg penne (tollszártészta),50 dkg zöldborsó, 2 szál ságarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg márványsajt, 2dl tejszín, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, olaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors

Elkészíétse: A tésztát sós vízben a Tálalómesterben megfozzük, majd lecsöpögtetjük. Közben vajon a kockára vágott hagymát a Mikroplusz edényben üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát. Ezt 2 percig pároljuk, ezután hozzáadjuk a zöldborsót és kevés sós vizet aláöntve megpároljuk, majd a fedot levéve zsirjára sütjük. Belekeverjük a tésztát és a frissen vágott petrezselyemzöldet. Ezután a kicsontozott karajt kikloffoljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk és kevés olajon ropogósra sütjük. A serpenyobol kivéve lecsöpögtetjük. A zsiradékot kiöntjük, és a serpenyobe öntjük a tejszínt, felforraljuk. Belereszeljük a sajtot, borssal fuszerezzük és addig fozzük, míg kissé besurusödik. Ezután a hússzeleteket visszatesszük és összemelegítjük a mártással. A rokfortos sertéskarajt a zöldséges tésztával körítjük.

Ajánlott Tupperware termékek: Tálalómester, Zöldséghámozó, Mikroplussz edény, Ovális Tálalómester, Kristály, Kanálbazár kevero, Kézireszelo

Baracskai Brigitta, Kaposvár

Gyömbéres csülök

Hozzávalók: 1 kicsontozott sertéscsülök, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. étolaj, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só, bors, 1 mokkáskanál orölt gyömbér

Elkészítés: A kicsontozott sertéscsülköt kockákra vágom. Olajon megpirítom a konyhagyöngye reszelojén pépesre reszelt vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a felkockázott húst és megpirítom. Sóval, borssal 1 mokkáskanál gyömbérrel és a felaprított petrezselyemzöld felével ízesítem. Felengedem annyi vízzel, hogy hígabb pörkölt jellegu legyen. Addig fozöm, míg a hús megpuhul. Ekkor az 1 dl tejfölt összerázom a liszttel, a fél citrom levével, valamint a maradék aprított petrezselyemzölddel és gyömbérrel. Ezzel összeforralom a húst. Pirított burgyonyával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Ajánlott Tupperware termékek: Mix-Fix, Konyhagyöngye, Vágódeszka, Orient Expressz Fuszeres, Új Hullám Tálak, Kanálbazár saláta

Friedrich Mária, Kecskemét

Tejszínes Fokhagymaleves

Hozzávalók: 5 dkg margarin, fél póréhagyma karikázva, 8-10 gerezd fokhagyma, 1db csirkeleves kocka, só, fehérbors, 3 dl tejszín, 10dkg sajt, víz, pirított kenyérkocka.

Elkészítés: A margarint a Mikropluszban megolvasztjuk, beletesszük a póréhagymát és üvegesre pirítjuk. A kombipréssel belenyomjuk a fokhagymát, majd elkeverjük. Felöntjük 1.5l vízzel, beletesszük a leves kockát, sót, fehérborsot és fozzük kb 15 percig, végül beleöntjük a tejszínt. Az Ultraplusz edény tetejébe szétterítjük a kenyérkockát és a sajtot ráreszeljük, sütoben vagy mikróban ráolvasztjuk. A tányérba eloször a sajtos kenyérkockát szedjük majd erre merjük a forró levest.

Ajánlott Tupperware termékek:
Mikroplusz edény, Ultraplusz edény, Kombiprés, Kézi reszelo, Friss Torony Vágódeszka, Tálalókészlet leveses tál.

Cseh Viktória, Tiszafüred

Reggeli csemege

Hozzávalók: 20 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál kapribogyó, olaj, só, fehérbors, 10 dkg majonéz ,petrezselyem

Elkészítés: A hagymát összevágjuk apróra, majd üvegesre pároljuk az olajjal a MikroPlusz edényben. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd addig pároljuk, míg a gomba is megpuhul. Hozzáadjuk a kapribogyót, pici sót, fehérborsot, majd legvégül a majonézt. Kristálytálba téve lehutjük. A tetejét petrezselyemmel díszítjük. Pirítósra kenve fogyasztjuk.

Ajánlott Tupperware termékek:Mikrokanna, Friss Torony Vágódeszka, Kanálbazár Kevero, 450ml-es Kristály

Kiss Kinga, Veresegyház

Túrós csirke

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke feldarabolva, 5-6 szelet bacon szalonna, 3 dl tejszín, 20 dkg tehén- vagy juhtúró, sültcsirke fuszersó, só, bors

Elkészítés: A csirkedarabokat beszórjuk a fuszersóval és olajban szép barnára sütjük. Közben a bacon szeleteket zsírjára sütjük, kiszedjük belole a szalonnát, a visszamaradt zsíradékra öntjük a tejszínt és belemorzsoljuk a túrót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,(aki szereti 1-2 gerezd fokhagymát is tehet bele) majd surure fozzük, végül belerakjuk a kisült csirkedarabokat. Párolt rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Ajánlott Tupperware termékek: kis fém Habvero, Friss Torony Vágódeszka, 1,1 l-es Kristály tál,

Papp Eleonóra, Csesznek

Rántott hal dióbundában
/négy személyre/

Hozzávalók: 2 kisebb egész / 4 szelet/ sovány hal / 800g /, 1 citrom leve, 80g liszt, 2 tojás, 100g darált dió,
80g durvára vágott dió, olaj a sütéshez, citromkarikák, petrezselyem, 4 felezett dió a díszítéshez.

Elkészítése: a megtisztított szálkáitól "megfosztott" halat megöntözzük a citromlével, 15 percig pácoljuk benne.
Alaposan lecsepegtetjük, szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal.
Lisztbe, felvert tojásba és -zsemlemorzsa helyett- a vágott, darált dió keverékébe forgatjuk.
Az olajat felhevítjük beletesszük a halakat és mérsékslt tűzön mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, majd papírkendőre
szedve felitatjuk róla az olajat. Előmelegített tálra emeljük, néhány csepp Worcester-szósszal megcsepegtetjűk.
Citromkarikákkal, petrezselyemmel és a diógerezdekkel díszítjük, azonnal tálaljuk.
Petrezselymes vajas burgonya, tartármártás, vagyvagy néhány kanál tartármártással megöntözött fejes saláta illik hozzá.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Tárkonyos csirke
/5személyre/

Hozzávalók: 1kg csirkehús (comb, mell), 1 db vöröshagyma, 250g vegyes zöldség, 50g zeller, 1 evőkanál finomra vágott tárkonylevél, 1/2citrom, 1dl tejföl, 2 db tojássárgája, só, bors, liszt, petrezselyem zöld..

Elkészítés: A csirkecombokat és a mellszeleteket lisztbe mártjuk, s kevés forró olajon aranysárgára sütjük. A visszamaradt pecsenyezsírban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a kockára vágott zöldséget, megsózzuk, borsozzuk, kevés citromhéjat reszelünk rá és hozzáadfjuk a tárkonylevelet is. Beletesszük a húsdarabokat, felengedjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi. Fedő alatt puhára pároljuk, világos petrezselymes rántással berántjuk. A tejfölt elkeverjük a két tojássárgájával, ezzel összeforraljuk és tálaljuk.

Köret: nokedli.

Adventi muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej

Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.


Ánizskarikák

Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
5 tojás
50 dkg porcukor
2 evőkanál ánizspálinka
1 evőkanál ánizsmag
fél teáskanál sütőpor
40 dkg liszt

Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakán át száradni hagyjuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 41 kcal


Amaretto kekszek

Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor

Elkészítés: A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150oC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.


Megjegyzés: Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g

Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta

Bejgli2

1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.


Szívecskék

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
A tésztához:
35 dkg liszt,
10 dkg cukor,
25 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg darált mandula,
csipetnyi só,
1 citrom reszelt héja.
Ezen kívül:
25 dkg lekvár,
2 evőkanál narancslikőr,
porcukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percig hagyjuk állni. 2 fólia között nyújtsuk ki, majd kb. 60 szívet formázzunk belőle. Ebből 30 szívre szaggassunk kicsi, szív alakú lyukakat. A formákat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és kb. 5-7 percig süssük (200 fokos sütőben). A lekvárt melegítsük fel, egy szűrön engedjük át, keverjük hozzá a narancslikőrt. A kihűlt, teli szíveket kenjük meg vele, majd a lyukas formákat tegyük a tetejére. Porcukorral szórjuk meg.


Rácponty

80 dkg filézett pontyszelet (vagy legalább 1,5 kg-os halból házilag filézett halhús),
80 dkg hámozott,főtt burgonya,
25 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom (konzervlecsó vagy fagyasztott is lehet),
10 dkg füstölt szalonna,
3 dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só.

Előkészítése:
a füstölt szalonnát nagyon vékony, hosszú csíkokra vágom. Felét kis serpenyőben megsütöm, majd a kisült szalonnazsírral kikenek egy tűzálló tálat vagy tepsit, és belekarikázom a főtt burgonyát. Megsózom, és a szalonnapörcöt rászórom. A halszeletek mindkét oldalát sóval, borssal fűszerezem, sűrűn beirdalom (milliméterenként mélyen bevágom), majd lisztbe mártom. A zöldpaprikát meg a paradicsomot is felszeletelem, a hagymát apróra vágom. A tejfölt összekeverem pirospaprikával és egy teáskanálnyi liszttel.

Elkészítése:
a burgonyára sorban ráfektetem a lisztes halszeleteket. A vágatokba belenyomkodom a nyers füstöltszalonna-csíkokat, majd a halat beborítom paradicsomkarikával, hagymával és zöldpaprikaszelettel. Megsózom, és a tejföllel meglocsolom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben fedetlenül addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul.


Karácsonyi pisztráng

2 kis, konyhakész pisztráng,
2 gerezd fokhagyma,
4 dkg liszt,
10 dkg mandula,
1 dl tejszín,
fél citrom leve,
10 dkg vaj,
0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves),


A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.


Dióbundában sült ponty

8 vékony szelet pontyfilé,
1 nagy tojás,
5 dkg liszt,
12 dkg dióbél,
10 vaj,


A dióbelet megdaráljuk. A pontyfilét letörölgetjük, besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a húsba. Széles serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk és belehelyezünk 4 halszeletet. Kis lángon, fedő alatt sütjük, nehogy a dió megégjen. Megfordítjuk, végül fedő nélkül ropogósra sütjük. A második adag hallal ugyanígy járunk el. Vaj helyett olajban is süthetjük. Burgonyapürével kínáljuk.



Hozzávalók

80 dkg kicsontozott sertéskaraj
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl savanykás fehérbor
szegfűszeg,
őrölt fahéj,
vegeta,
őrölt kömény
5 dkg zsír,
1 ek. liszt,
vegeta

Elkészítése

A fele bort szekfűszeggel, fahéjjal ízesítve az aszalt gyübölcsre öntjük és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, ha van magos gyümölcs, kimagozzuk.
A megtisztított, megmosott karajt a közepén hosszában felszúrjuk és beletömködjük a gyümölcsöket. A nyílást hústűvel lezárjuk, a húst jól megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. Kicsit állni hagyjuk, majd kizsírozott, hosszúkás jénai tálba tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral és forró szütőben kb. 10 percig sütjük, míg megpirul. Ekkor óvatosan, szinte cseppenként, hogy el ne pattanjon a tál, ráöntjük a maradék bort, és lefedve, kb. 1,5 óra alatt közepes tűzön készre pároljuk.

Közben a maradék zsíron az apró kockára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, meghintjük 1 ek. finomliszttel, szaporán keverve, mogyorószínűre sütjük, majd 2 dl vízzel felöntve, vegetával ízesítve, csomómentesre keverjük és kb. 5 percig forraljuk.

A húst kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és a szósszal bővel leöntve tálaljuk. Petrezselymes rizst vagy krumplipürét adunk hozzá. Savanyúságnak legjobb a fejessaláta.

(Maggi)

 

 

 

 

Több, mint 50 kategória között kereshet érdeklôdési körének megfelelô honlapokat. Ha népszerusítené honlapját akkor is látogasson el ide!

Kattints a hirdetésre
Kattints ide

King Cobra

Főoldal | Hírek | Ételreceptek | Képek | Irodalom | Letöltések | Viccek | Sport | Linkek | Egyebek

To contact us:
krajcso@szarvas.hu

Copyright © 2005 by Krajcsovicz Mihály